Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йелън ще разнищи до дъно лудостта около GameStop

Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - обеща да проучи задълбочено провокираната преди дни истерия на финансовите пазари. И наблегна на готовността на новата щатска администрация да даде превес на защитата на инвеститорите и на финансовите интереси на потребителите след провежданата с години финансова дерегулация. 

Това е първото публично изявление на дамата по отношение на напрежението, предизвикано от активните покупки на акциите на GameStop и от действията на онлайн посредника Robinhood Markets. То бе направено след съвещанието с шефовете на Комисията за ценни книжа и фондови борси, на Федералния резерв, на Нюйоркския клон на щатската централна банка и на Комисията за търговия на  фючърсни контракти, проведено на 4 фвруари, за което banker.bg информира в четвъртък. 

Госпожа Йелън изрази задоволство, че базовата инфраструктура на финансовите пазари е доказала стабилността си по време на мощните колебания и на огромните количества изтъргувани акции на GameStop и на други фирми. Същевременно, тя подчерта, че е изключително важно навременно проучване на събитията от Комисията за ценни книжа и фондови борси. И допълни, че агенцията, съвместно с Комисията за търговия на фючърсни контракти проверява дали търговските практики са били съобразени със защитата на инвеститорите и с честните и ефективни пазари.  

Госпожа Йелън не уточни какви потенциални мерки могат да вземат финансовите регулатори в отговор на създалата се ситуация. 

Множество едри играчи от Уолстрийт бяха потресени през миналата седмица от резките колебания на цените на акциите на фирмата за видеоигри GameStop, на веригата от киносалони AMC Entertainment и на други компании, както и на среброто, фаворизирани от потребителите на медията за социални контакти Reddit и на канала й WallStreetBets. Целта на организираната атака бе да се накажат "продавачите накъсо", които печелят когато акциите падат, принудила някои хеджингови фондове да закрият позициите си с тежки загуби. Впоследтвие обаче "възходът Reddit" катастрофира и нанесе тежки финансови поражения на самите инициатори на движението.

Акциите на GameStop прикючиха търговията си на 4 февруари с котировка 53.50 щ. долара всяка - с пъти под върховите 483 долара преди седмица. AMC Entertainment пък загуби почти две трети от оценката си след две седмици на резки колебания. 

Финансовите регулатори са проверявали и вероятно ще продължат да обследват ролята на социалните медии и на онлайн тръгвоските платформи за евентуални нарушения, манипулации и измами. Самата Йелън (преди да свика съвещанието на америкнските финансови надзорници) поиска и получи разрешение от адвокатите за етично поведение на министерството на финансите да ръководи срещата. Това се наложи поради факта, че тя е получила над 700 хил. щ. долара за изнесени лекци от хеджинговия фонд Citatdel, който се оказа в центъра на търговската сага с GameStop. Citadel, чието търговско поделение печели от обработката на търговските сделки на приложението на онлайн платформата Robinhood, предпочитано от повечето дребни инвеститори, предостави финансова инжекция в размер на 2.75 млрд. долара на хеджинговия фонд Melvin Capital, понесъл тежки загуби от късите си позиции в GameStop.

Facebook logo
Бъдете с нас и във