Банкеръ Daily

Пари и пазари

Йелън привиква на среща финансовите регулатори

Джанет Йелън

Финансовият министър на САЩ - Джанет Йелън - ще се срещне с финансовите регулатори на страната на 4 февруари, за да обсъди случилите се през последните десетина дни мощни колебания на финансовите пазари. Това ще е и първия й публичен опит да вземе отношение по напрежението, предизвикано от активните покупки на акциите на GameStop и от действията на онлайн посредника Robinhood Markets. 

Йелън ще проведе съвещание с шефовете на Комисията за ценни книжа и фондови борси, на Федералния резерв, на Нюйоркския клон на щатската централна банка и на Комисията за търговия на  фючърсни контракти, съобщи официално американското финансово ведомство в късните часове на 3 февруари. 

Администрацията на перзидента Джо Байдън и финансовите регулатори са под сериозен натиск да отговорят на пазарната лудост от последните дни. Членове на Комисията за ценни книжа и фондови борси проверяват щателно социалните медии и постовете в различни форуми за евентуални признаци за измама, допринесла за ценовите колебания на книжата на някои фирми, твърдят запознати с казуса лица. Гвоздеят на програмата е дребният търговец на видеоигри и конзоли GameStop, чийто акции направиха в рамките само на десет дни на търговия зашеметяващия "пробег" от 19.95 долара парчето до почти 500 долара на 27 януари без някаква смислена промяна на перспективата за фирмена печалба и благодарение единствено на действията на дребни инвеститори, организирани във форума Reddit. След буйни колебания котировките паднаха рязко и на 3 февруари приключиха търговията си на цена от 92.41 долара на акция. 

Предшествениците на госпожа Йелън, включително бившият финансов министър Стийвън Мнучин, също свикваха срещи с финансовите агенции в смутни времена. Комисията за ценни книжа и фондови борси пък обяви още на 29 януари, че се опитва да идентифицира потенциално нередно управление и манипулации и ще обследва прецизно решенията на брокерите да прекратят търговията с акциите на избраните от дребните играчи фирми, предизвикали бурното им недоволство.

Този епизод на непокорство повдигна въпроси дали не назряват нови рискове за финансовата система. И доколкото Йелън като финансови министър е председател на Съвета за надзор на финансовата стабилност, създаден в навечерието на последната финансова криза за проследяване на системните рискове, тя определено трябва да има позиция по случващото се.  

Политиците от двете партии в Конгреса също търсят отговори за новия феномен на обединението на дребните хора в социалните медии. Финансовата комисия на Камарата на представителите планира изслушване на 18 февруари за "последните пазарни колебания", в които бяха въвлечени GameStop и други компании. Председателят на комисията от Демократическата партия - госпожа Максин Уотърс - обеща на 3 февруари да проследи прецизно ролята на хеджинговите фондове и на брокера Robinhood. Колегата й републиканец Патрик Макхенри пък иска да чуе версиите на регулаторите, на собствениците на онлайн приложения и на брокерските платформи, за да се убеди, че търговията гарантира сигурност на всички видове инвеститори и за да бъде избегнато прекомерно регулиране. Макхенри настоява да се осигури възможност на повече инвеститори да вземат участие в борсовия пазар. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във