Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Йелън предпочете въздържанието

Зелените пари почти "замръзнаха" на ниво от 1.13 щ. долара за едно евро (на 17 септември) в очакване на лихвеното решение на Федералния резерв.

Междувременно в "хора от агитатори" срещу повишението на щатските лихви се включи и Световната банка, която предупреди, че подобен ход ще намали капиталовия приток към развиващите се пазари с 45 процента. По-различно бе мнението на ОИСР, чийто главен икономист - Катрин Ман, сподели на 16 септември в интервю в Париж, че Федералният резерв ще постъпи правилно, ако започне да качва лихвените проценти още тази седмица. Тя предупреди, че колебанията около това по кой път ще поемат щатските централни банкери крият много по-голям риск за икономиката, отколкото лихвеният ръст.

Публикуваните през седмицата фундаментални показатели за щатското стопанство определено затрудниха допълнително паричните стратези на Федералния резерв.

Потребителските цени в САЩ са се понижили неочаквано през август, защото бензинът започна отново да поевтинява, а силният долар натисна инфлацията. Спадът спрямо юли е с 0.1% и се случва за първи път от януари насам. Базовата съставка на индекса, в която не влизат цените на храните и на енергията, е нараснала със символичния 0.1% през миналия месец (колкото бе покачването през юли) и с 1.8% на годишна база.

Също през август новите жилищни строежи са били с 3% по-малко в сравнение със същия период на миналата година - белег за слаб, но стабилен растеж. Разрешителните за строеж, които са показател за бъдещото развитие на сектора, обаче са се увеличили с 3.5%, което предполага, че новото жилищно строителство ще набере скорост през този месец.

Същевременно броят на новите молби за обезщетения при безработица са паднали през миналата седмица до най-ниското си ниво за последните два месеца. Това пък предполага, че пазарът на труда в Щатите продължава да укрепва въпреки по-сложната обстановка на финансовите пазари.

В тази противоречива среда американските парични стратези предпочетоха да изчакат и оставиха без промяна базовата лихва на страната - в диапазона от нула до 0.25 процента. Решението им бе продиктувано от упорито ниската инфлация, от несигурната перспектива за световния растеж и от последните трусове на финансовия пазар. Единствено директорът на клона на Федералния резерв в Ричмънд - Джефри Лейкър, сподели, че предпочита базовата щатска лихва да се повиши с 25 базови пункта.

Новината качи ударно котировката на единната европейска валута към зелените пари - до грубо 1.14 щ. долара за едно евро.

В еврозоната доверието на германските инвеститори през септември е намаляло за шести пореден месец - поредният сигнал, че охлаждането на развиващите се пазари заплашва германския растеж. Индексът на центъра за европейски икономически проучвания ZEW, който следи нагласите на германските анализатори и институционални инвеститори, е потънал до 12.1 пункта срещу 25 през август.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3075 млн. евро (6014.5 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.8% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във