Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Йелън повдигна духа на зелените пари

Джанет Йелън

Щатският долар "катастрофира" в средата на седмицата в сравнение с всичките си основни конкуренти от Г-10, след като бе огласена новината, че Доналд Тръмп-младши се е срещал с руска адвокатка с потенциални връзки с Кремъл по време на миналогодишната президентска кампания. Тази вест помрачава икономическата перспектива на Щатите, по оценка на главния инвестиционен директор на PIMCO - Дан Иваскин. Просто защото ключови инициативи на президента Тръмп - като реформиране на здравеопазването, орязване на данъците и фискалните стимули, имат по-малък шанс да спечелят одобрението на законодателите преди междинните избори през 2018-а. А това означава, че щатският БВП ще нарасне по-бавно от прогнозите на администрацията на страната. Дългосрочната оценка на PIMCO е по-скоро за 2% годишен растеж и за лихва по федералните фондове в диапазона от два до три процента. Тези обстоятелства пък могат да накарат Федералния резерв да се откаже от по-енергични лихвени увеличения и свиване на огромния банков баланс от 4.5 трлн. щ. долара.

След интригата около руския "принос" за избора на новия стопанин на Белия дом общественото внимание бе приковано към появата на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред Конгреса. В едно от може би последните си посещения в Капитолия Йелън очерта икономиката като нарастваща бавно, но продължаваща да разкрива нови работни места и която печели от стабилното потребление на домакинствата и от последния скок на бизнес инвестициите. А напоследък вече е подкрепена и от по-благоприятните икономически условия зад граница. Дамата увери, че централната банка "не е спряла да очаква, че еволюцията на стопанството ще гарантира постепенни повишения на лихвата по федералните фондове", а редукцията на банковия баланс, съдържащ ценни книжа за над 4 трлн. щ. долара, вероятно ще започне "през тази година".

Изказването на Йелън повдигна духа на зелените пари и в късните следобедни часове от европейската валутна търговия на 12 юли те се котираха около 1.14 щ. долара за едно евро след рязък спад до почти 1.1490 долара за евро.

Въпреки че започна да буксува при всеки опит за сериозен подем над 1.14 щ. долара, единната европейска валута е добре подкрепена от силните фундаментални показатели на еврозоната. Данните в края на миналата седмица показаха, че по-силни от очакванията са индустриалните сектори в Германия, Франция и Испания - три от четирите най-големи стопанства от блока на еврото. Впоследствие, на 10 юли, Холандия и Финландия отчетоха ускоряване на производството в тях през май, а Германия - ръст на износа си. Единствената тревога остава недостатъчно силният инфлационен натиск, който продължава да разделя паричните експерти на Европейската централна банка по темата за ограничаването на монетарните стимули.

Главният икономист на институцията Петер Прат, който "майстори" предложенията за паричната политика на изпълнителния борд и ги представя на всеки управителен съвет, не спира да призовава за търпение. В интервю за холандския вестник De Standaard, публикувано на 9 юли, той посочва, че никой от колегите му не може да е доволен от инфлационната перспектива, и е необходим дълъг период за провеждане на политика за приспособяване. Председателят на холандската централна банка Клаас Кнот пък два дни по-рано предупреди, че ЕЦБ е "много близо до точката" на прекалено дълго поддържане на паричните стимули, и отбеляза, че световната финансова криза е предизвикана отчасти от прекалено голямото количество пари, напомпани в системата. Френските му колеги Вилерой де Гало и Беноа Кьоре искат изтеглянето на паричните стимули да става постепенно и без да влошават финансовите условия, а ЕЦБ да поддържа прозрачни комуникации, за да не предизвика резки пазарни корекции. 

Следващите съвещания за паричната политика на ЕЦБ до края на годината ще бъдат на 20 юли, 7 септември, 26 октомври и 14 декември, а курс за евентуална промяна на монетарните "настройки" се очаква през есента.

На този фон авторите на най-точните валутни прогнози очакват подемът на еврото да продължи, макар и забавен. Анализаторите на DZ Bank очакват 1.15 щ. долара за едно евро до края на тази и 1.18 долара за евро до средата на идната година. Това надхвърля усреднената прогноза от 1.13 щ. долара за едно евро на 80-те банки, споделили вижданията си за обменния курс на най-активно търгуваната валутна двойка. Най-песимистично настроени към единната европейска валута са експертите на Rand Мerchant Bank, които очакват 1.10 щ. долара за едно евро до края на 2017-а и лек подем до 1.12 долара до средата на 2018-а.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата не беше особено активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1683.5 млн. евро (3292.6 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.4% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във