Банкеръ Daily

Пари и пазари

Идва ли краят на шистовия бум в САЩ?

Последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показват, че добивът на петрол рязко е намалял през юли - с 276 000 барела дневно. Възможно е спадът да е предизвикан от силните урагани, които засегнаха индустрията и принудиха петролните компании да прекъснат временно операциите си в Мексиканския залив, съобщават от Oil Price.

Aмериканската продукция е в застой през 2019 г. В сравнение с декември 2018 г. общото производство на САЩ е нараснало с едва 44 хил. барела, което по същество означава, че въпреки оптимистичните прогнози, американският шистов добив е достигнал дъно през тази година. Офшорният добив в Мексиканския залив през юли спадна с 332 хил. барела.

Голяма част от растежа на шистовия добив идва от Пермския басейн в Тексас, а последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показват, че щатът е повишил производството с едва 40 000 барела през юли, спрямо юни. Макар и да се наблюдава растеж, той е значително по-нисък от трицифрените ръстове, които се наблюдаваха през 2017 г. и 2018 г. Спрямо година по-рано, добивът в Тексас се е повишил със 125 хил. барела - скромна цифра, като се има предвид, че само за първите осем месеца на 2018 г. ръстът на производството беше от почти 480 хил. барела на ден.

На годишна база цифрите отново показват забавяне. През юли спрямо същия месец на 2018 г. растежът е от 915 000 барела дневно, докато месец по-рано той беше от малко над 1,4 млн. барела дневно. Това е значително по-бавен темп от пика, достигнат през август 2018 г.

Анализаторът Джон Кемп каза пред Ройтерс, че "по всичко личи, че шистовият бум в САЩ е приключил"."Вторият шистов бум в САЩ (2017 - 2018 г.) приключва точно поради същата причина, заради която свърши и първият (2012 - 2014 г.) - високите цени на петрола насърчават свръхпроизводството, а търсенето на суровината на глобално равнище се понижи", подчерта експертът. Той добави, че увеличаването на добива, което все пак се наблюдава през тази година, е просто отражение на високите цени от края на миналата година. С други думи, спадът в цените тази година все още не е усетен напълно.

За шистовите компании проблемите изглеждат дори по-големи - те са изправени и пред финансов стрес и очаквания за трайно ниски цени на петрола. Същевременно достъпът им до финансиране е ограничен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във