Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ИДЕ ВИДОВДЕН И ЗА КОМПЕНСАТОРКИТЕ

Денят Х за компенсаторките като че ли вече чука на вратата. Явно само с гол ентусиазъм не става и последните поправки в Закона за обезщетяване на собствениците на одържавени имоти (по-известен като закона Лучников) не помагат за поддържането на високите им котировки. Затова и след оттеглянето от пазара на някои купувачи, които търсеха номинали от порядъка на 9-10 млн. лв., цените им започнаха да слизат надолу.
Решителният удар дойде в четвъртък, когато за няколко часа стойността на записите падна с повече от пункт - до 23.5 процента. Според някои наблюдатели на пазара причината за минисрива е, че кандидатите за приватизацията на обекти, като Стоков базар Илиянци, Хемус ер и няколкото продаващи се мини, вече са натрупали нужните им количества.
Твърди се също, че през последните дни преди изборите на пазара са изсипани записи за над 10 млн. лв., които са намерили своите нови собственици, но са въздействали отрицателно на котировките. Причина за нервността на търговците била неяснотата около състава на следващото правителство, твърдят част от брокерите. Подобна теза обаче не е особено правдоподобна - какъвто и да е следващият кабинет, той едва ли ще бездейства дълго, включително и за приватизационните сделки, при които може да се плаща с компенсаторки.
Анализаторите предвиждат поне два варианта за развитието на цените на компенсаторките след изборите. В случай че бъде съставено правителство, доминирано от НДСВ, вероятно наесен ще бъдат проведени няколко търга за продажба на държавни пакети срещу записи и бонове. Не е ясно обаче дали ще има аукциони, или акциите ще се продават по предварително фиксирани цени.
При втория вариант - ако правителството е на ОДС, котировките на компенсаторките ще продължат да лъкатушат в зависимост от броя на сключените приватизационни сделки. Така потенциалът им за поскъпване, но и за рязко поевтиняване е по-голям. Всъщност какъвто и да е резултатът от изборите бърза промяна в цените им едва ли ще има. И поне до края на юли те ще се движат в рамките на 20-30% от номинала на записите и 15-20% от номинала на издаваните като обезщетение на собственици на одържавени земеделски земи компенсационни бонове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във