Банкеръ Daily

Пари и пазари

Японските компании подкрепят позицията на премиера Абе в търговския спор с Южна Корея

Шиндзо Абе

Японските компании подкрепят твърдата търговска позиция на премиера Шиндзо Абе за Южна Корея. Три четвърти от компаниите, участвали в месечното корпоративно проучване на Ройтерс, изразяват одобрение относно ограничаването на износа на високотехнологични материали, използвани при производството на чипове в Южна Корея.

94% от компаниите прогнозират, че ако Южна Корея подаде оплакване от ограниченията на Япония за износ в Световната търговска организация, Япония ще спечели този спор. Проучването се провежда на фона на усложнената икономическа ситуация в страната, след като от 4 юли бе въведено изискването на индивидуални приложения на три вида материали, използвани при производството на полупроводници и дисплеи, за износа им за Южна Корея. За доставките им трябва да се получават отделни разрешения поради подозренията, че част от тези компоненти могат да се доставят нелегално в Северна Корея. По-рано през този месец японският кабинет одобри изключването на Южна Корея от "белия списък" на държави с минимални търговски ограничения, на които без ограничения и по опростена схема се доставят наноматериали и високотехнологичнти елементи. Съответното решение ще влезе в сила на 28 август, след което ще се изисква японските износители за Южна Корея да преминават през допълнителни административни процедури за получаване на разрешителни за износ, а това би могло да забави доставките на широк спектър от стоки.

В проучването, проведено от Nikkei Research за Ройтерс в периода 31 юли - 14 август, са участвали 504 средни и големи японски компании от производствения и непроизводствения сектор. Преобладаваща част от анкетираните представители на компаниите са изразили своята загриженост относно забавянето на глобалния икономически растеж, разпространението на търговските спорове, влошаването на отношенията между Япония и Южна Корея, отслабването на корпоративните печалби и дългосрочната конкурентоспособност на техните фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във