Банкеръ Daily

Пари и пазари

Японски компании разработват единни стандарти за производство на електрически мотоциклети

Четири водещи японски производители на мотоциклети се договориха да започнат консултации за разработването на единни стандарти за производство на електрически двуколесни превозни средства. По данни на Kyodo в споразумението участват Honda Motor, Suzuki Motor, Yamaha Motor и Kawasaki Motors.

Компаниите възнамеряват да работят съвместно за ускоряване на масовото въвеждане на електрически мотоциклети на световните пазари, съобщи ТАСС. Японските производители ще разработят единни стандарти за производство на батерии, презареждащи устройства, за да направят продуктите си по-универсални, взаимозаменяеми и привлекателни за купувачите.

В Япония, поради застаряването на обществото и намаляването на броя на младите хора, търсенето на мотоциклети има постоянен спад. Въпреки това, в много азиатски страни, мотоциклетите и скутерите са се превърнали в основно средство за транспорт, заместващо велосипедите. Същевременно в развиващите се страни изискванията за екологичност на двигателите стават все по-строги и японските компании също започват все повече да разчитат на развитието на електрическите автомобили.

Правителството в Япония очаква, че до 2050 г. националните компании напълно ще се откажат от производството на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, за да продават само електрически превозни средства и автомобили с хибридни инсталации по целия свят.През 2018 г. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на страната прие стратегия, на която основната цел е да се предприемат мерки, гарантиращи, че до 2050 г. японските автомобили ще отделят с 80% по-малко вредни емисии, в сравнение с 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във