Банкеръ Daily

Пари и пазари

Японската централна банка обяви пречките пред цифровата йена

Японската централна банка обяви, че ще започне експерименти с национална цифрова валута, за да провери нейната приложимост от техническа гледна точка, пише специализираното издание Cointelegraph.

Централната банка на Япония иска да дигитализира пари, но остава да видим дали Япония може да настигне Китай, където тестовете на цифров юан започнаха преди месеци. Това е първият път, когато Японската централна банка разкри, че ще започне да събира доказателства за реализацията на концепцията си за цифровата йена.

В доклад, наречен Технически пречки за дигитална валута, банката заяви, че "ще провери доколко в осъществима цифровата валута на централната банка (CBDC) от техническа перспектива, ще си сътрудничи с други централни банки и финансови институции и ще обмисли въвеждането й.

Припомняме, че през февруари се появиха новини за план за сътрудничество за изследване на издаването на цифрови валути между централните банки на Великобритания, еврозоната, Япония, Канада, Швеция и Швейцария.

Основните препятствия, според Японската централна банка, са две основни технически пречки: универсален достъп и устойчивост.

Първата трудност се отнася до осигуряване на достъпност за всички, включително и за тези без смартфон. Изненадващо, според индекса на Токийската фондова борса Nikkei, към 2018 г., само 65% от японците имат смартфони. А стремежът на централната банка е да разработи дигитална валута, която да бъде достъпна поравно за различни потребители.

Проблемът с устойчивостта се отнася до наличността в офлайн режим, когато електрическата енергия е намалена. Централната банка подчертава, че  достъпът до криптовалутата е важен във всякакъв вид среда, дори в извънредна ситуация като земетресение.

Дигитална йена и блокчейн

Японската централна банка обмисля дали да използва блокчейн или не за създаването на своя национална криптовалута. Централизираната система има предимствата, че с "голям капацитет и бърза скорост на транзакцията", но цялата система може да се срине изведнъж, поради наличието на една дребна повреда. За разлика от нея, базираните върху технологията за разределителна счетоводна книга (Distributed ledger) криптовалути, могат да преодолеят дребна пречка и да покажат устойчивост. Но те изискват и по-дълго време за транзакция, тъй като блокчейн мрежите изискват консенсус между множество валидатори.

"Както централизираните, така и децентрализираните типове имат плюсове и минуси. В случай на мащабни транзакции за употреба на дребно в напреднали страни, е по-добре да се възприеме централизирания тип.  В случай, че размерът на транзакцията е ограничен и устойчивостта и бъдещата възможност са приоритетни, трябва да се разгледа децентрализирания тип", заключва Японската централна банка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във