Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЯПОНИЯ ЗАГОВОРИ ЗА ИНТЕРВЕНЦИИ

Паричният комитет на Федералния резерв повиши с 25 базови точки основната лихва на САЩ на 10 май и тя вече е 5% - най-висока от април 2001 г. насам. Решението на централните банкери бе прогнозирано от всичките 91 икономисти, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг. А евентуалното лихвено движение през идния месец зависи от бъдещите признаци за възходящ натиск върху инфлацията, която в момента е в удовлетворителния за щатската централна банка диапазон (между един и два процента). За първи път Федералният резерв не изпрати послание към пазарите за бъдещата промяна на основната лихва - в изявлението на 10 май след съвещанието на паричния комитет се казва, че тя ще зависи от следващите икономически доклади. По оценка на експерти, през юни американската централна банка ще бъде подложена на тест за доверие, защото ще трябва да защити репутацията си на бореща се с инфлацията машина. Три месеца след като стана управител на Федералния резерв, Бен Бернанки се сблъсква с растящи цени на петрола и на металите, които заплашват да качат потребителските цени на фона на прогнозирания по-нисък растеж. Жилищният пазар се охлажда, потребителите плащат повече за бензин, а лихвите по кредитите растат. От тази седмица до 28-29 юни, когато паричният комитет на централната банка ще проведе поредната официална сбирка за основните лихви на страната, икономическите данни ще покрият пълния обсег на интерес на банкерите. Инвеститорите ще се запознаят с четири мерки на инфлацията, една на продажбите на дребно, три обзора за жилищния пазар и отчета за заетостта и безработицата през май. Най-голямата неизвестна величина в този ориентировъчен за Федералния резерв набор от показатели крие жилищният пазар заради големите регионални отклонения, които не позволяват по-високите лихви да окажат еднакъв ефект навсякъде.
След като валутните дилъри осмислиха посланията на централната банка, те предприеха умерени покупки на щатски долари и продадоха малко евро и японски йени. По-ниският ръст на продажбите на дребно в Съединените щати през април обаче отново натисна надолу зелените пари. Показателят се е повишил с 0.5%, и то предимно заради по-високите разходи на колонките за гориво. Без бензиновите продажби априлското увеличение е едва 0.1%, което е доказателство за забавяне на стопанския растеж.
Статистическата служба на еврозоната обяви на 11 май, че БВП на общността през първите три месеца на тази година е нараснал с 0.6% в сравнение с последното тримесечие на миналата и с 2% на годишна база. Основната заплаха за стопанския растеж е цената на нефта, която остава над 70 щ. долара за барел. Индивидуалното потребление също е доста крехко, а безработицата е над 8%, или почти двойно по-висока, отколкото щатската. Германия отчете 0.4% ръст спрямо последните три месеца на 2005-а, а Холандия едва 0.2% заради намалелия износ от страната. Икономиката на Испания също леко е забавила темпото - 0.8% увеличение на БВП през първото тримесечие на 2006-а, в сравнение с последното на 2005-а, когато ръстът е бил 0.9 процента.
Икономическият растеж на еврозоната през първото тримесечие засилва надеждите, че Европейската централна банка ще повиши основната лихва по еврото и през идния месец. А членът на управителния й съвет Нут Велник заяви на 11 март, че лихвените проценти на общността са прекалено ниски, и намекна, че би подкрепил увеличение с 50 базови точки през юни. Коментарите му изстреляха еврото над 1.28 щ. долара.
Япония отново заговори, че прекаленото поскъпване на йената може да нарани растежа. Засега интервенциите са само вербални, което не изключва и реални действия, ако японската валута се запъти към 105 йени за един щатски долар.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше изключително активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 511 млн. евро. А участието на щатския долар спадна до 5% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във