Банкеръ Daily

Пари и пазари

Япония ще пусне над 100 автономни автомобила за Олимпиадата

Япония ще проведе най-мащабния тест за автономни превозни средства, за да покаже, че Токио има необходимия потенциал да премине към напълно автономни автомобили от 2025 г.

Проектът предвижда най-малко 100 автономни автомобила да превозват близо 7 хил. пътници преди началото на Летните олимпийски игри в Токио. Местната власт на Япония предприема интересен маркетингов подход, пускайки в употреба редица самоуправляващи се автомобили в близост до залите и стадионите, където ще се провеждат спортните състезания, за да рекламира в световен мащаб добиващата все по-голяма популярност технология.

В амбициозния проект ще участват автомобили от 28 компании, сред които Toyota и Nissan, както и водещи производители на авточасти, съобщи директорът на програмата за самоуправляващи се автомобили на японското правителство Сейго Кузумаки, цитиран от Bloomberg. По време на мащабното спортно събитие роботизирани автомобили ще превозват атлети и служители в олимпийското село. Япония се стреми да започне да продава напълно автономни автомобили от 2025 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във