Банкеръ Daily

Пари и пазари

Япония ще инвестира 10 млрд. долара в глобални проекти за втечнен газ

Япония и местни фирми от частния сектор ще инвестират 10 милиарда долара в проекти за развитие на производството и доставките на втечнен природен газ по целия свят. Това бе отбелязано в стратегия на Япония за разширяване на световния пазар на втечнен природен газ и за засилване на сигурността на енергийните доставки. С този ход се удвоява ангажиментът на страната от преди две години за засилване на веригите за доставка на енергия. Най-големият купувач на втечнен природен газ в световен мащаб се стреми да намали зависимостта си от доставките на петрол от страните от Близкия изток, тъй като нарастващото напрежение в региона заплашва стабилността на глобалните доставки на петрол.

"Наред с ангажимента на Япония преди две години да инвестира или финансира повече от 10 милиарда долара в енергийни вериги за доставки, ние поемаме нов ангажимент за допълнително и колективно финансиране от още 10 милиарда долара както от публичния, така и от частния сектор", каза министър на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Ишу Сугавара в Токио по време на годишна конференция на производителите и потребителите на втечнен приподен газ, цитиран от Ройтерс.

Като част от усилията на Япония за разширяване на използването на свръхохладено гориво, страната също така планира да обучи 500 експерти в областта на технологията за втечнен природен газ, подчерта още министърът. В своя ангажимент през 2017 г. за засилване на веригите за доставка на енергия Токио вече обеща да обучи други 500 експерти в тази област, съгласно екологичните стандарти.

"Поемайки тези ангажименти, за да помогне за развитието на глобалния пазар на втечнен природен газ, Япония ще работи усилено за засилване на глобалната енергийна сигурност", отбеляза Сугавара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във