Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЯПОНИЯ ОТЧЕТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН РАСТЕЖ

Фалитите в Япония са се увеличили през април на фона на очевидните признаци за икономически растеж на страната. Според последното проучване на местната компания за анализ Токио Шоко рисърч през миналия месец са фалирали 1087 фирми - с 14.9% повече, отколкото през същия период на 2005-а. По-високият брой банкрути не е задължително лоша новина и в случая произтича от усилията на местните банки да разчистят лошите кредити, докато правителството намалява подкрепата и паричната помощ за длъжниците. По оценка на анализаторите ключовият момент от японското икономическо възстановяване ще е подобряването на ефективността на бизнес пазара. Нерентабилните компании трябва да си отидат и да бъдат заменени от нови и по-добре управлявани пазарни субекти.
На 19 май Бенк ъф Джъпен повиши оценката си за перспективите пред местната икономика от възстановяване на растеж. БВП на страната през миналата финансова година, която приключи на 31 март, се е повишил с 3.2 процента. През първите три месеца на 2006-а пък е отчетен ръст за пети пореден тримесечен период - най-продължително възходящо движение на стопанството от 2001 г. насам.
Икономиката се развива благодарение на обикновените граждани и на компаниите, които увеличават потреблението и стимулират търсенето на вносни стоки, съобщи правителството в икономическия си доклад на 16 май. А за по-високите цени на местната валута принос имат и японските износители, които искат да защитят печалбите си от бъдещо поскъпване на йената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във