Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЯПОНИЯ ОБЯВИ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Япония се подготвя да оглави електрическата революция в автомобилостроенето, като вече изгражда първите няколкостотин аналога на бензиностанции за зареждане на електромобили. По план още в средата на следващата година ще бъде създадена достатъчно инфраструктура, за да позволи свободната продажба на коли с електрическо захранване. Инвестицията е поделена между правителството, автомобилостроителите и електроразпределителните дружества.
От TEPCO, електроразпределението на столицата Токио, обявиха наскоро, че са създали зареждащо устройство за автомобилни батерии, което само за пет минути може да захрани малък автомобил за 40-километров пробег. Десетминутното зареждане дава 60 километра обхват. Това е значителен напредък спрямо досегашните системи от такъв тип. Устройството, което струва към 4 млн. йени (36 хил. щ. долара), вече бе тествано съвместно с Муцибуши Мотърс и Субару. Двете компании ще пуснат в свободна продажба първите си електромобили съответно през 2009 и 2010 година.
Първоначално за електрическите компании развитието на електромобилите изглеждаше много изгодно, защото то ще ни позволи да продаваме големи количества енергия и нощем - обясни говорител на TEPCO. - Очакванията ни са повечето купувачи на такива автомобили да ги зареждат от битовата електрическа мрежа през нощта. Но сега това начинание се превърна в нашия принос към обществото.
В префектурата Канагава, която обгражда Токио, са планирали до края на тази година да довършат 150 от споменатите захранващи станции, така че през следващите пет години броят на електромобилите по улиците да достигне минимум три хиляди.
Японското правителство също подкрепя подобни проекти и от идния месец ще започне да приема кандидатурите на градове и общини, желаещи да станат образцови райони, тоест пионери в изграждането на инфраструктура за електромобили. Програмата предвижда изграждането на захранващи станции по паркинги, супермаркети и ресторанти, където шофьорите ще могат да зареждат колите си безплатно. Освен това кабинетът окуражава големите компании в страната да подменят автопарка си с електромобили. Вече е постигнато такова споразумение с Японските пощи, разполагащи в над 21 хил. автомобила. Министър-председателят Ясуо Фукуда обяви наскоро, че целта е до 2020 г. поне половината от продаваните нови автомобили да са с електрическо захранване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във