Банкеръ Daily

Пари и пазари

Япония искала да запази участието си в "Сахалин-2"

Токио ще направи опит да задържи дела си в проекта за природен газ "Сахалин-2" в Далечния изток след като преди малко повече от две седмици руският президент Владимир Путин подписа декрет за прехвърляне на правата на нова руска компания, съобщава японският вестник "НИККЕЙ". С него Кремъл дадоха един месец срок на участниците да заявят дали искат собственост в новото дружество. Японският кабинет е предложил на търговските фирми с дялове в съществуващия оператор да останат акционери след трансфера, пише изданието без да цитира откъде е получило информацията.  

Премиерът Фумио Кишида се е срещнал с минитъра на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда на 15 юли, твърди "НИККЕЙ". Впоследствие Хагиуда е казал на репортерите, че те са постигнали съгласие, че делът трябва да бъде съхранен.  

Преди разпореденият от Путин трансфер в проекта са участвали "Шел" с 27.5% дял, "Мицуи енд ко." с 12.5% и "Мицубиши корп" с 10 процента. Руският "Газпром", който притежава останалите 50%, получава автоматично същия дял в новата компания, според декрета на Путин. Япония разчита на Русия за около 9% от доставките на втечнен газ и почти целият внос от страната идва от "Сахалин-2".

Кишида настоява девет от японските атомни реактори да работят през тази зима, защото островната държава очаква сериозен енергиен срив. 

Декретът на руския лидер е мотивиран от заплахите за руските национални интереси и икономическа сигурност, става ясно от официално изявление на Кремъл от 30 юни. "Шел" обяви, че ще излезе от проекта след като Русия нападна Украйна и че няма да участва в нови инвестиционни инициативи в страната. Главният изпълнителен директор Бен ван Бюрден пък твърди, че компанията му напредва в преговорите за продажбата на 27.5-процентния дял в "Сахалин-2", който "Уд Макензи" оценява на 4.1 млрд. долара. Запознати с темата лица информират, че ключови китайски държавни енергийни компании искат да купят дела на "Шел". 

Токио, който побърза да наложи цял кръг от санкции на Русия заради инвазията в Украйна обаче, обяви още през март, че няма да се изтегли от газовия проект в Далечния изток, защото "интересите на страната не трябва да се пренебрегват". "Мицуи" и "Мицубиши" пък са започнали да проучват ситуацията със "Сахалин" и с японския кабинет.  

Ако чуждестранните фирми искат дялове в новото руско дружество, те трябва да докажат правата си в старата компания, като Москва ще вземе окончателно решение дали да ги одобри. Ще има и одит за определяне на щетите, нанесени от дейността на задграничните играчи, които ще трябва да ги платят.

Сред другите ключови руски енергийни активи с чуждестранни собственици са петролният "Сахалин-1" и проектът за втечнен газ "Ямал".

Facebook logo
Бъдете с нас и във