Банкеръ Daily

Пари и пазари

Япония и Франция ще си сътрудничат в областта на автомобилните технологии

Япония и Франция се споразумяха да споделят информация и да проучат по-задълбочено сътрудничество в областта на автомобилните технологии от ново поколение, което би могло да бъде насочено и към подкрепа на напрегнатия съюз между Nissan и Renault. Френското правителство е най-големият акционер в Renault с 43.4% дял в японския автомобилен производител, а Nissan притежава 15% дял без право на глас във френския партньор.

Японското министерство на търговията обяви, че двете правителства са се съгласили да започнат разговори за засилване на възможното сътрудничество в областта на автоматизираното шофиране, автомобилните батерии и на електрическите превозни средства. Те са се споразумели също така да обсъдят политика за обмен на информация, подкрепяща трансформацията на средата на автомобилната индустрия и обмен на мнения за потенциално по-нататъшно сътрудничество в тази област, съобщи Ройтерс.

В меморандум за сътрудничество, подписан от двете правителства, се заявява, че те са решили да установят политически диалог, насочен към обмен на информация, подпомагащ значителни трансформации на средата на автомобилната индустрия. Японският министър на търговията Хирошиге Секо и френският финансов министър Брюно Льо Мер са потвърдили необходимостта от подкрепа на съюза между Nissan и Renault. Основните партньори в автомобилния алианс преразглеждат капиталовите си отношения след ареста на бившия председател на Nissan и Renault Карлос Гон през ноември, заради предполагаеми финансови нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във