Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ЯПОНЦИТЕ ПОГНАХА ТОШИХИКО ФУКУИ

Централните банки трябва да повишават по-експедитивно лихвите, защото инфлационният натиск в света се засилва, предупреди Банката за международни разплащания на 26 юни. Банкерите изразиха и становището, че тъй като основните лихвени проценти са поддържани необичайно ниски за необичайно дълъг период от време, е нараснала и опасността от дефлация - нисък икономически растеж плюс висока инфлация. В годишния си доклад БМР пише, че 2006-а няма да е лека за централните банки, които трябва да действат решително срещу инфлационния натиск и същевременно да не отиват прекалено далече, за да не предизвикат рецесия. Инвеститорите също се опасяват, че високите лихви ще навредят на стопанския растеж. Дори редовите американци вече не се чувстват комфортно от лихвената политика на Федералния резерв. Проучване на общественото мнение, проведено съвместно от финансовата информационна агенция Блумбърг и от вестник Лос Анджелис таймс от 24 до 27 юни, сочи, че 65% от анкетираните са против по-нататъшни увеличения на основния лихвен процент на долара, а 22% са за. По-склонни да подкрепят по-високи лихви са по-образованите и хората с по-големи доходи. Най-много противници на лихвените увеличения има сред представителите на възрастовата група от 45 до 64 години - 70% от тях са против, а 18% - за.
Котировките на лихвените фючърси обаче сочеха 100% увереност, че Федералният резерв ще качи основния лихвен процент на САЩ до 5.25% на редовното съвещание на паричния си комитет на 28 и 29 юни. И действително, щатската централна банка увеличи
основната лихва на 5.25 процента
Доверието на американските потребители е нараснало през юни. Индексът, отчитащ нагласите им, е достигнал 105.7 пункта срещу 104.7 през май. А майските продажби на нови жилища най-неочаквано са се увеличили с 4.6% спрямо април, но са намалели с 5.9% в сравнение с май 2005 година. И макар че от началото на годината насам продажбите са спаднали с 10.9%, те все още са високи, смятат експерти от бранша.
Жилищният пазар е ключов фактор за стопанските перспективи на САЩ. Повечето негови индикатори сочат охлаждане, но не и срив на активността, който би могъл да доведе до шок потребителите, разчитащи на по-високи приходи от дадени под наем апартаменти, които попълват балансите на домакинствата.
БВП на САЩ е нараснал с 5.6% годишно през първото тримесечие на тази година и е достигнал 11.4 трлн. щ. долара (стойност, коригирана съобразно инфлацията), съобщи на 29 юни Министерството на търговията. Без ценовата корекция ръстът е 8.9% (13 трлн. щ. долара). Търговският дефицит на страната през същия период е бил 660.9 млрд. щ. долара, а индивидуалното потребление се е увеличило с 5.1 процента.
Фундаменталните икономически показатели на еврозоната бяха добри
Доверието на германските бизнесмени в икономиката на страната през юни е достигнало най-високата си стойност от февруари 1991 г. насам. Индексът IFO, следящ настроението на бизнеса, се е повишил от 105.7 пункта през май на 106.8 през миналия месец. Това е знак, че индустриалното оживление в най-голямото европейско стопанство набира скорост. Най-силно е нараснал подиндексът, отчитащ доверието в текущото стопанско състояние, макар че очакванията за идните шест месеца също са се подобрили. Някои анализатори обръщат внимание, че силните стойности на показателя се дължат отчасти и на успешното досегашно представяне на Германия на световното първенство по футбол и на високата оценка на организацията на турнира. Безработицата в страната се е понижила за трети пореден месец през юни и е достигнала 10.9% срещу 11% през май. И тук главната причина е Световната купа по футбол, покрай която се търсят повече временни работници, най-вече келнери и охранители. Трудовите борси пък натискат живеещите от обезщетения да приемат предложенията за работа. В резултат броят на безработните се е понижил с 49 хиляди души и е достигнал общо 4.54 милиона.
Италия и Холандия също отчетоха солиден ръст на оптимизма в бизнес средите през юни - той е на най-високите си равнища от края на 2000 г. насам. Единствено Франция се изложи - индексът на доверие на местните бизнесмени се е понижил от 108 пункта през май на 107 през юни. Това се обяснява с опасенията, че силното евро ще навреди на износа, а отслабеният френски кабинет няма да успее да ограничи разходите. БВП на страната през първото тримесечие на тази година е нараснал с 0.5% спрямо последните три месеца на миналата. През същия период потребителските цени са се повишили с 0.8%, а износът - с 2.9 процента.
Паричното предлагане М3 в еврозоната през май е нараснало с 8.9% спрямо същия период на 2005 г. - най-мощният му подем от април 2003-а насам. По оценка на Европейската централна банка всяко увеличение над 4.5% може да предизвика инфлационен натиск. Отпуснатите кредити на фирми и частни лица пък са скочили с 11.4% през май, което е рекорд в историята на ЕЦБ, след като тя пое управлението на паричната политика на еврозоната през 1999 година. Нейният управител Жан-Клод Трише коментира пред три вестника на 27 юни, че банката е в постоянна готовност и ще продължи да прави каквото е необходимо. Същия ден Николас Гарганас - член на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Гръцката централна банка, заяви в интервю, че не би изключил и по-високи от 25 базови точки корекции на лихвата.
Швейцария
повиши прогнозите си за икономически растеж, а юнската инфлация достигна рекордно висока стойност за последните пет години. Според оценка на базирания в Берн Държавен секретариат по икономическите въпроси БВП на страната ще се увеличи с 2.7% през тази година. За сравнение, прогнозата на правителството е за 1.5% стопански растеж, а на централната банка - за 2.5% ръст на БВП.
Инфлацията през миналия месец скочи до 1.6% , което е най-високото й ниво от юни 2001 г. насам. Националната банка на страната повиши на 15 юни основната лихва от 1.25% на 1.5% заради набиращата скорост икономика и високите цени на горивата.
В Япония
столът на управителя на Бенк ъф Джъпен Тошихико Фукуи се разклати още по-силно. В допитване, проведено от местния всекидневник Асахи, 67% от анкетираните смятат, че банкерът трябва да подаде оставка след скандалната му инвестиция във фонда на Йошихаки Мураками. Той се призна за виновен в използване на вътрешна информация при търговски сделки. Положението не се оправи дори след като Фукуи огласи пред парламента стойността на личните си активи - 340 млн. йени (2.9 млн. щ. долара). Той получава годишна заплата от 35.78 млн. йени като управител на японската централна банка.
Индустриалният продукт на Япония през май се е понижил по-силно, отколкото очакваха експертите, след като производителите на коли са намалили складовите си наличности заради по-слабото търсене на местния пазар. Показателят е паднал с 1% спрямо април, но се е увеличил с 4.2% на годишна база.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста активен. Среднодневният валутен оборот достигна 259 млн. евро (506 млн. лева). Сделките в щатски долари представляваха 9% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във