Банкеръ Daily

Пари и пазари

Ян Тинберген е с Нобел за развитието на динамични модели в анализа на икономическите процеси

Ян Тинберген завършва физическия факултет, а докторска степен получава през 1929 година.

На днешния ден можем да си спомним Ян Тинберген (на нидерландски Jan Tinbergen). През 1969 г. нидерландският икономист заедно с Рагнар Антон Китил Фриш получават първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Тя оценява приносът им "за развитието и прилагането на динамични модели в анализа на икономическите процеси".

Ян Тинберген е роден на 12 април през 1903 г. в Хага - резиденцията на нидерландските правителство и парламент, смятана за административна столица на Нидерландия. Той учи в Лайденския университет (Universiteit Leiden) - обществен университет, основан е през 1575 година. Университетът е най-старият в Нидерландия и един от на-старите действащи в света. С една от най-големите колекции в Европа, библиотеката на Лайден е един от най-мощните гравитационни центрове на знанието от XVI век насам. Ян Тинберген завършва физическия факултет, а докторска степен получава през 1929 година.

Нидерландският иконометрист Ян Тинберген е по-голям брат на етолога Николаас Тинберген, който получава Нобелова награда за физиология или медицина през 1973 година. Етологията е наука за поведението на животните (особено на социалните животни като приматите и кучеподобните).

Ян Тинберген е починал на 9 юни 1994 г. в Хага.

Рагнар Антон Китил Фриш (норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в областта на иконометрията.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно икономиката, математиката и статистиката и дава възможност за приложението на математически и статистически методи за анализа на икономическите данни. Тя има приложение върху решаването на разнообразни проблеми на икономическото развитие и планиране.

Иконометрията се развива като научна дисциплина от 30-те на ХХ век, като първата известна употреба на иконометрия (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 г., като Рагнар Фриш се смята, че е изковал термина в смисъла, в който се употребява днес.

Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), съкратено Нобелова награда за икономика, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания.

Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че отличието не присъства в завещанието на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се обявяват като Нобелови лауреати на съответната церемония. Лауреатите по икономика получават своята диплома и златен медал от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се провежда и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната награда е еквивалентна с тази на другите награди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във