Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ядове опънаха нервите на търговците


Кирил Иванов

инвестиционен консултант


 

Изминалите няколко борсови сесии продължиха успешно традицията, наложила се през  последните седмици,  и  дори за ден не дадоха покой на инвеститорите. Нервността на търговията, измервана чрез т.нар. волатилност, или динамика в отклоненията  на  цените на финансовите инструменти,  се запази висока и обрати  - дори в рамките на часове, не липсваха. Военните заплахи, реципрочните търговски ограничения и новите наказателни санкции срещу Русия със сигурност не правиха съня на инвеститорите по-дълбок. Ескалацията на напрежението в Близкия изток допълнително тласна цената на петрола и на ценните метали нагоре, а валути като руската рубла и турската лира бяха мощно разпродадени. Секторът на т.нар. криптовалути се консолидираше, а най-ликвидната от тях - биткойн, се разменяше на нивата непосредствено над дъното от началото на февруари - 6600-6800 долара.

На този активен международен фон търговията на БФБ-София се развиваше отегчително хладнокръвно. Сред дружествата, включени в състава на най-стария, представителен и изключително често променян индекс SOFIX, липсваше ценови синхрон. С най-силно седмично представяне сред "сините чипове" бяха книжата на банките. Първа инвестиционна банка (ПИБ) успя да възстанови над 4.5% от капитализацията си и на моменти се търгуваше - макар и при ниска активност, на равнищата над 4.60 лв. за дял. Конкурентът й - Централна кооперативна банка (ЦКБ), също се разменяше на "зелена територия", като за седмица поскъпна с около 4% до нивата 1.90-1.95 лв. за брой. Начело по поскъпване обаче се нареди компанията майка на ЦКБ, а именно "Химимпорт". Мегахолдингът успя да привлече относително солиден инвеститорски интерес в контекста на описания нискоактивен, по-скоро статичен общ фон, и поскъпна с близо 6% за седмица, като със завидна лекота "удари" 2.47 лв. за дял.

Вниманието успя да привлече и вече бившият член на "топ листата" - "Неохим". Димитровградският торов завод поскъпна с над 2% и книжата му се разменяха по 47 лв. за акция. Надолу на седмична база се търгуваха книжата и на "Софарма" и к.к. "Албена". Съобщението, че продажбите на фармацевтичната компания са се понижили с крупните 10% през март на годишна база, в това число 1% ръст на вътрешния  пазар и 19% спад в износа, въобще не може да се каже, че подкрепи книжата й. Те поеха плавно надолу и за седмица загубиха над 1% от стойността си до кръглите 4.20 лв. за дял. Същевременно "северночерноморската перла" заличи със замах над 3% от капитализацията си и акциите й се разменяха при относително ниски обеми и динамика на нивата около 58.50 лв. за брой.

С най-силно седмично поевтиняване от групата на SOFIX бяха книжата на "Стара планина холд". Те поевтиняха с над 5% до 7.30 лв. за дя.л. Ще припомня, че на 23 май се очаква да се проведе общо събрание на акционерите на бившия приватизационен фонд, на което е предложен за гласуване брутен дивидент от 0.228 лв. за брой, в сравнение с 0.218 лв. година по-рано.

Дружествата, представляващи сектор "недвижими имоти" на БФБ-София, се представиха по-зле от "сините чипове". Индексът, измерващ настроенията към сектора BGREIT, се сви с около 0.8% до близо 115 пункта. При относително висока активност книжата на един от най-видните представители на "гилдията" - "Адванс Терафонд" АДСИЦ, заличиха около половин процент от стойността си до 2.22 лв. за дял. Тук като цяло сме в средносрочен консолидационен процес и тесен рейндж, който за последните шест месеца се ограничи в рамките на 2.17-2.27 лв. за дял. "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ заличи през седмицата нови около 4% от капитализацията си и на този етап акциите му се разменят на нивата около 1.83 лв. за брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във