Банкеръ Daily

Пари и пазари

И Световната банка отказа плащания за Кабул

Световната банка спира временно дължимите плащания по проектите си за развитие в Афганистан като се мотивира с опасенията за вмешателство на правителството на талибаните върху тях, особено в частта, касаеща жените.   

"Следим зорко и оценяваме положението в съответствие с нашите вътрешни политики и процедури", заявява говорител на базирания във Вашингтон кредитор в изпратен на 24 август имейл. В информацията се отбелязва също, че експертите на институцията ще продължат да се консултират активно с международната общност и с партньорите по проектите. И че заедно с тях проучват варианти да останат ангажирани с досегашната си дейност, за да съхранят трудно постигнатите резултати и да продължат да подкрепят народа на Афганистан.

Световната банка е финансирала проекти за развитие за над 5.3 млрд. долара в азиатската страна от април 2002-а. Към февруари тази година тя има 12 действащи проекта, одобрени и осъществявани единствено от Международната асоциация за развитие - част от международния кредитор, помагащ на най-бедните държави на планетата - по които са ангажирани 940 млн. щ. долара. 

Отделно, Световната банка има други 15 проекта съвместно с финансирания от донори Доверителен фонд за реформиране на Афганистан (чийто администратор е Световната банка), в който има почти 1.2 млрд. долара на Международната асоциация за развитие. Доверителният фонд е привлякъл почти 12.9 млрд. долара от 34 донори, което го прави най-големият вносител в бюджета на Афганистан, информира Световната банка по време на тазгодишната си пролетна сесия.  

Международният кредитор съобщи във вътрешна паметна записка в края на миналата седмица, че работещите й в Кабул служители и техните семейства са били прехвърлени в пакистанската столица Исламабад. 

Обявената пауза в плащанията е поредният удар срещу новия режим на Афганистан, който спешно се нуждае от кеш след като Вашингтон замрази достъпа на Кабул до активи за над 9 млрд. щ. долара. От своя страна, МВФ обяви още през миналата седмица, че няма да позволи на талибаните да ползват дела си в размер на 455 млн. долара от емитираните допълнителни резерви, които страните членки получиха по сметките си на 23 август.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във