Банкеръ Daily

Пари и пазари

И Стийвън Сегал се забърка с криптопарите

Известният американски актьор Стийвън Сегал е бил глобен с 314 хил. щ. долара заради популяризирането на криптовалута без да е информирал за възнаграждението, което е получил за работата си. Щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) съобщи на 27 февруари, че 67-годишният артист е уредил извън съда обвиненията в нарушение на законна за ценните книжа.

Сегал, който в момента живее в Москва, е рекламирал първоначалното предлагане на виртуални монети на Bitcoiin2Gen - нов конкурент на оригиналната валута Bitcoin, използващ технологията blockchain на Ethereum. Вината му е, че не е разкрил обещанието на поръчителя да му плати 1 млн. щ. долара в брой и цифрови монети за работата. 

През 2018-а Bitcoiin2Gen пусна официално съобщение до пресата, че "Дзен магистърът Стийвън Сегал" е станал "посланик на бранда". (Бел. ред. - Определението "Дзен магистър", което се роди през първата половина на ХХ-и век, се използва за индивиди, които преподават будистките практики и медитация "Дзен" след като са преминали дълго обучение и са получили разрешение да разпространяват тези традиции и начин на здравословен живот). В социалните медии актьорът е насърчавал последователите си "да не пропускат" възможността да инвестират в Bitcoiin2Gen.

"Знаменитостите нямат право да използват влиянието си в социалните медии, за да препоръчват ценни книжа без да разкриват коректно своите възнаграждения", поясни в официално изявление Кристина Литман - шеф на кибер поделението на SEC.

Това е поредният удар на щатския финансов надзорник срещу нерегистрираните продажби на цифрови монети, които, според регулатора, са предмет на същите наредби за обявяване и маркетинг както и обикновените ценни книжа. Проблеми със закона по същата тема са имали и американският професионален боксьор Флойд Мейуедър-младши и музикантът Диджей Калед, които също са уредили извън съда обвинения на SEC за рекламиране на криптовалути.

Сегал нито е признал, нито е отрекъл незаконни деяния като част от споразумението си с щатския финансов надзорник. Според защитника на актьора, обвинението срещу клиента му "не изисква намерение за нарушаване на закона". Въпросната глоба от 314 хил. щ. долара включва възстановяване на 157 хил. долара от парите, които е получил Сегал, плюс лихвата, и 157 хил. долара глоба. Споразумението със SEC включва също и забрана на актьора да популяризира каквито и да било ценни книжа за срок от три години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във