Банкеръ Weekly

Пари и пазари

И СОРОС СЕ ПРИТЕСНЯВА ЗА ЯПОНИЯ

Известният международен финансист Джордж Сорос смята, че нещата в Япония не вървят и дори забелязва известно отстъпление в сравнение със старта на реформите. Но не предписва лечение. Честно казано, не знам какво бих направил на тяхно място - сподели Сорос на една от срещите в рамките на тазгодишния световен икономически форум в Давос. Нямам готова рецепта и те може би оценяват това, защото получават прекалено много указания от Вашингтон, продължи той.
Финансистът сподели, че е обезпокоен за световната икономическа система и за способността й да устои на значимото охлаждане на стопанството в САЩ, което според него вече е в рецесия. Сорос е на мнение, че Федералният резерв изостава от събитията и трябва да действа агресивно, за да обърне цикличния спад.
Най-уязвими от промяната на икономическите условия в САЩ са азиатските държави, които още не са се възстановили напълно от финансовата криза през 1997-98 година. Банковите системи на Тайланд, Корея и Япония не са в добра форма, е оценката на милиардера.
Финансистът не е притеснен за Европа, но е уверен, че последствията от щатското икономическо охлаждане за Стария континент ще са по-големи, отколкото признават публично европейските политици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във