Банкеръ Daily

Пари и пазари

И през 2022 г. търсенето на жилища ще надвишава предлагането

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи в очакванията си за новата 2022 година.

„Трайна тенденция е вътрешната миграция -

все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на асоциацията.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп

до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си - тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, подчертава Георги Шопов.

Не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето, казва експертът. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

Според Националната асоциация на строителните предприемачи

през 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените,

който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на миналата година. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам - до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от Националната асоциация на строителните предприемачи .

Facebook logo
Бъдете с нас и във