Банкеръ Weekly

Пари и пазари

И политиката си поигра с пазарите на дълг

Пазарите на държавен дълг през изминалата седмица се раздвижиха сериозно под влиянието на срещата на борда на ЕЦБ, на проблемите с подкрепата и вота на доверие към италианското правителство на Марио Монти и на продължаващите преговори около фискалната пропаст в САЩ. Книжата на страните от ядрото на еврозоната и щатските бонове за пореден път бяха на печелившата позиция, докато италианските държавни облигации понесоха загуби, покачи се търсената от инвеститорите доходност.


Слабата икономическа активност се очаква да продължи и през следващата година,заяви председателят на борда на ЕЦБ Марио Драги на пресконференция след срещата на управляващото тяло на институцията в четвъртък. Очаквано то реши да остави лихвените нива в еврозоната непроменени - 0.75 процента. Поредните сигнали за слабостта на европейските икономики съживиха интереса на инвеститорите към немските бундове. Търсената доходност по десетгодишните книжа отбеляза спад от 9.4 базисни точки - до 1.291 процента. Положителна бе седмицата и за френската хазна, която успя да пласира книжа с номинал 3.97 млрд. евро в различни матуритети при рекордно ниски доходности. Агенцията на трезора пласира 900 млн. евро петнадесетгодишни книжа при доходност от 2.56%, срещу 2.85% при последния аукцион (от 6 септември). Бяха пласирани книжа за 1.38 млрд. евро, с падежи през 2018 г., при доходност от 1.01%, при 1.29% на аукциона от 4 октомври. Бяха продадени и седемгодишни книжа за 1.7 млрд. евро при доходност от 1.27%, сравнени с 2.02%, постигнати на 5 юли. По този начин френското правителство изпълни програмата си за набиране на дълг за 2012 г. при значително по-добри нива на доходност от предричаните с оглед понижения кредитен рейтинг на страната.


Пазарите на дългове на страните от периферията на еврозоната бяха повлияни от политическите събития. Италианският премиер Марио Монти оцеля при вота на доверие в Сената, но подкрепата за неговото правителство от партията на бившия премиер Силвио Берлускони бе поставена под въпрос. Тази политическа несигурност моментално се отрази в покачване на търсените от инвеститорите доходности по италианските книжа, като тези с десетгодишен матуритет се покачиха с 4.8 базисни точки - до 4.57 процента.


В САЩ продължават да се вълнуват от фискалната пропаст. Леки ефекти върху пазарите на трежърита оказа очакваното отслабване на пазара на труда в най-голямата световна икономика - добавените работни места през ноември вероятно ще са едва 86000 броя, а това е най-ниската им стойност от юни насам. Поредната икономическа слабост в САЩ поднови очакванията на анализаторите Фед да организира нов рунд за изкупуване на трежърита и това ще доведе до спад в търсените доходности. Тези по десетгодишните книжа намаляха с 4.5 базисни точки, достигайки нива от 1.571 процента.


nbsp;


Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.Николай Ваньов,брокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във