Банкеръ Weekly

Пари и пазари

И пазарите, и Фед пасуваха

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Основната лихва зад Океана остана  без промяна и пазарите си отдъхнаха, защото  в продължение на седмица преди това инвеститорите пасуваха и отклоняваха всякакви предложения за по-крупни сделки.

Взаимоотношенията между САЩ и Китай, изглежда, се развиват в правилната посока след срещата на президентите. Все пак  пазарните участници запазват притесненията си от  голямата задлъжнялост на Поднебесната империя. Меркел и Путин разговаряха за Украйна и Сирия, но разногласията останаха. Най-вероятно те няма да се изгладят и на предстоящата среща на Путин с Тръмп в началото на юли, когато ще бъде коментирана и ситуацията на Корейския полуостров. Гърция постигна поредното споразумение с кредиторите си, но дилърите са под напрежение за изхода от предстоящият на 7 май балотаж за избор на президент на Франция.  

Този микс от добри и лоши новини принуди дилърите да се въздържат от каквито и да е рискови начинания и те предпочитаха да пасуват. Това е и основната причина цените както на корпоративните ценни книжа, така и на държавните съкровищни облигации да се задържат на равнищата отпреди седмица. Щатският борсов индекс Dawn Jones Industrial Average все още поддържа нивото от 21 000 пункта, а немският DAX -12 500 пункта. За отбелязване е обаче фактът, че от началото на годината двата индекса нараснаха с по 1200 пункта - явен признак за общото оптимистично настроение на пазарите за събитията през сегашната  година. Щатските и немските 10-годишни облигационни емисии също притаиха дъх.

Цените и респективно доходността на българските  еврооблигационни емисии също се задържаха на относително стабилни равнища през последната седмица. Най-краткосрочната ни емисия с падеж след пет години все още може да се купи при цена от 106.75 евро за 100 номинал, равняваща се на доходност от 0.6% на годишна база. Книжата с падеж след шест години също се търгуват при установените преди седмица 105.3 евро за 100 номинал, или доходност от 0.94% на годишна база. Цената на седемгодишните ни книжа продължава да е 110.3 евро за 100 номинал и осигурява доходност 1.46% на купувача. Еврооблигациите  ни с падеж след 10 години се договарят при точно 106 евро за 100 номинал, а доходността им  не помръдна от нивото 1.95% на годишна база. Стойността на излизащата от обращение след 11 години емисия  също остана стабилна на 108.9 евро за 100 номинал, както и доходността й от 2.09% годишно. Единствено търговията с най-дългосрочната ни търгувана на международните финансови пазари  емисия  с остатъчна срочност 18 години отбеляза понижение от 15 евроцента, достигайки 102.36 евро за 100 номинал, а доходността й се повиши с 1 базисен пункт - до 2.95 процента.

На вторичния  междубанков пазар на държавни ценни книжа се реализираха няколко сделки. Изтъргувани бяха  книжа със срочност четири години до падежа им при доходност 0.09% на годишна база. Реализираха се сделки и с емисии с падежи след шест и девет години при доходност от съответно 0.7% и 1.5% на годишна база.

Българската  народна банка ще проведе на 15 май аукцион, на който ще  предложи  за реализация допълнително книжа с номинална стойност 100 млн. лв. от емисия с падеж след 10 години. Това ще е третият търг за продажба на книжа от тази емисия, в резултат на което общото им количество в обращение ще достигне 250 млн. лв. номинална стойност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във