Банкеръ Daily

Пари и пазари

И Драги е член на клуба на стохилядниците

Изпълнителният борд на ЕЦБ

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е сред тринадесетте члена на банковия управителен съвет, посочили в годишните си декларации, че притежават поне 100 хил. евро, вкарани в депозити при кредитори, подлежащи на надзор от институцията във Франкфурт. Това е посочено в документи, публикувани на сайта на ЕЦБ в началото на седмицата. Те се изискват съгласно преработения кодекс за етично поведение на ръководните лица на институцията и на практиката за законосъобразност и прозрачност на Евросистемата.

Депозитната наличност е единственото финансово "признание" на Драги, който не е обявил дялове в компании или в инвестиционни дружества. Най-обстоен е отчетът на новия председател на Белгийската централна банка Пиер Вунш с участие в 13 фонда и инвестиционни схеми, както и с акции в няколко стартиращи фирми.

От петимата колеги на Драги от изпълнителния борд на ЕЦБ, Беноа Кьоре, Ив Мерш и Петер Прат са декларирали депозити от поне 100 хил. евро. Освен тях главният икономист на институцията Прат е инвестирал в книжа на централната банка на родната си Белгия. Мерш е вложил пари в три люксембургски фонда, които инвестирал предимно в акции.

Членът на изпълнителния борд Сабина Лаутеншлегер е получила близо 10 хил. евро след приспадането на данъците и даренията за участието си в бордовете на доверителните фондове на Алфред Круп фон Болен и на фондация Халбах. Вложения в ценни книжа има и колегата й Луис де Гиндос - заместник председател на ЕЦБ.

Всичките управители на централните банки на най-мощните икономики на еврозоната са декларирали по нещо едро, показват официалните документи.

Шефът на Бундесбанк - Йенс Вайдман, не е отметнал квадратчето за депозит от 100 хил. евро, но пък е обявил участие в два търгувани на борсата фонда. Те са от поделението за управление на активи на "Дойче банк", като единият следи германския индекс DAX, а другият - световния индекс MSCI World.

Ръководителят на Италианската централна банка - Игнасио Виско, и колегата му от "Банк дьо Франс" - Вилерой де Гало, са попълнили "стохилядната депозитна кутийка", като французинът има и акции във фамилната компания Villeroy & Boch, която произвежда порцелан. 

Сред инвестициите на Марио Вела, който ръководи Централната банка на Малта, фигурират регистрирани в Люксембург фондове, управлявани от "Ю Би Ес груп".

Председателят на Финландската централна банка Оли Рен е собственик на Verkisto - фирма за проучвания и комуникации без борсова регистрация с капиталова база от 8500 евро, която "не е активна".

Ръководителят на Холандската централна банка Клаас Кнот е декларирал инвестиция във фонд на "АБН АМРО".

Бившият шеф на Централната банка на Кипър - Кристала Георгиади има вложения в два транша на хеджингов фон от Атина, а приемникът й Константинос Херодоту е инвестира в 13 фонда, включително пасивни и активни мениджъри.

Единадесет члена на надзорния съвет на ЕЦБ, които проверяват европейските банки, имат депозити от по 100 хил. евро и повече в един единствен кредитор. Те са обявили и широка гама вложения в ценни книжа, фондове и дългови инструменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във