Банкеръ Weekly

Пари и пазари

И БЪФЕТ Е ПРОТИВ ДОЛАРА

Щатската валута на практика навлезе в режим на свободно падане и засега не може да се каже къде точно ще спре. Очевидно цените са се устремили поне към 1.55 щ. долара за едно евро. Натискът върху зелените пари се засили в началото на седмицата, след като американският милиардер Уорън Бъфет (който вече оглавява класацията на най-богатите хора в света) предупреди, че икономиката на САЩ е в рецесия.
В интерес на истината, публикуваните през седмицата фундаментални данни за щатското стопанство подкрепят в известна степен мнението на инвеститора. Индексът на активност на производствения сектор на страната е паднал от 50.7 пункта през януари на 48.3 през февруари - най-ниската му стойност от почти пет години. (Всички цифри под 50 точки са белег за охлаждане). Януарските разходи за строителство са се понижили с 1.7% главно заради намаляващите строежи на частни жилища. Това е най-резкият спад на показателя от януари 1994-а насам. Фабричните заявки през януари също са били по-ниски от декемврийските, защото фирмите са намалили инвестициите на фона на ограниченото индивидуално потребление, предизвикано от високите цени на енергията и падащите жилищни оценки. Положението в сектора на услугите не е по-розово. Индексът, който следи активността в него, се е повишил до 49.3 пункта през миналия месец след рекордно ниската януарска стойност от 44.6 точки, но все пак остава под разделителното ниво между спад и растеж от 50 пункта.
Започва да се влошава и пазарът на труда. По информация от частно проучване на ADP Employer Services през февруари американските компании са съкратили 23 хил. служители, които са работили на трудов договор. Това се отдава на най-дълбоката рецесия в жилищния сектор на страната за последните 25 години и на по-скъпите кредити за фирми и частни лица, което забавя растежа и води до намаление на заетостта. ADP държи сметка само за работещите в частния сектор и не взема предвид държавните служители. От сдружението обаче твърдят, че съществува 90% корелация между ревизираните му данни за предишния месец и месечните правителствени данни за заетите по трудов договор. Производителността на труда през четвъртото тримесечие на 2007-а се е повишила с 1.9% на годишна база, а индексът, отчитащ разходите за единица труд - с 2.6 процента.
Еврозоната е в оптимистично настроение
Германският износ е нараснал с 8.5% през миналата година заради по-високото търсене от държавите членки на Европейския съюз, което е компенсирало намаляващите щатски заявки. Експортът за ЕС се е увеличил с 11%, за Русия е скочил с 21%, а за САЩ е намалял с 5.9 процента.
Германската банкова асоциация BDB понижи прогнозите си за икономическия ръст на страната през тази и през идната година. Просто защото останалата част от света не може да се разграничи от икономическата слабост отвъд Океана. Очакванията на експертите са за 1.6% увеличение на БВП на Германия през 2008-а и 1.8% през 2009 година.
Междувременно централните банки по света търсят най-подходящия начин на реакция срещу заплахите от задаващата се рецесия в САЩ и световния ръст на инфлацията. И докато Бен Бърнанки понижава лихвите на Федералния резерв, изстрелвайки еврото до рекордно високи нива, паричните стратези на други държави, сред които и на Швеция, Австралия, Русия, Чешката република, Полша, Румъния и Сърбия, качват кредитните разходи.
Европейската централна банка пък засега не прави промени. Включително и на редовното съвещание на управителния си съвет на 6 март, когато за пореден път задържа базовата лихва на общността на 4 процента. Все пак управителят Жан-Клод Трише не пропусна да отбележи, че с най-висок приоритет се ползва битката с инфлацията и че сегашната монетарна политика ще допринесе за постигането на тази цел. Което показва, че на този етап той не бърза да понижава лихвите. В това няма нищо чудно, като се има предвид, че рекордните цени на суровия петрол, по-високите кредитни разходи и 17-процентният ръст на еврото към щатския долар през последните 12 месеца забавят икономическия растеж на еврозоната. В допълнение инфлацията е в размер на 3.2% годишно - най-висока от дебюта на единната европейска валута през 1999-а насам. ЕЦБ ревизира инфлационната си прогноза за 2008-а от 2.5 на 2.9% и обяви, че очаква нива над 2% и през 2009-а.
Бенк ъф Инглънд
също остави без промяна - 5.25%, основната лихва на Великобритания на 6 март, когато се проведе редовното съвещание на деветчленната банкова комисия по паричната политика. Основният мотив за решението бе набиращата скорост инфлация, която не позволи на паричните стратези да понижат за пореден път през тази година (след февруари) лихвения процент, за да стимулират растежа. Английската централна банка очаква тазгодишната инфлация да надхвърли 3 процента. Според усреднената прогноза на 20 икономисти, анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг, Бенк ъф Инглънд ще понижи основната си лихва до 5% до средата на годината и до 4.75% в края на третото тримесечие, където ще остане до 31 декември 2008-а.
Новината подкрепи английската валута, която за първи път след 31 декември 2007-а надхвърли 2 щ. долара за една брит. лира.
Валутни експерти от швейцарската Юи Би Ес прогнозират, че падащият долар може да принуди САЩ, Европа и Япония да направят координирани интервенции на международните валутни пазари преди следващата среща на финансовите министри от Г-7 през април във Вашингтон. Индивидуални акции не биха дали резултат. Защото валутните резерви на американците в размер на 47 млрд. щ. долара са символични на фона на дневния оборот на валутните операции от 3 трлн. щ. долара (включително на деривативите). От своя страна ЕЦБ се страхува, че ако отслаби еврото, рискува повишение на инфлацията в еврозоната. Бенк ъф Джъпен не е интервенирала от първото тримесечие на 2004-а, когато продаде рекордните 14.8 трлн. йени, за да спре поскъпването на местната валута. В момента, макар че се качва, ефективното обменно ниво на йената (което измерва международната конкурентоспособност на паричната единица и е базирано на обменния й курс към основните валутни съперници и на движенията на ценовите индекси в Япония и в чужбина) остава ниско.
Валутни експерти от Роял бенк ъф Скотлънд - четвъртия по големина валутен търговец в света, пък очакват щатският долар да падне под 100 йени тази година. От началото на 2008-а японската парична единица е най-печелившата валута в Азия с 8% ръст. Все пак, ако йената не поскъпне дотолкова, че да започне да пречи на икономиката, Япония ще се въздържа от интервенции.
Швейцарският франк
продължава да поскъпва към основните си конкуренти и вече е под 1.03 шв. франка за един щатски долар и в близост до 1.58 франка за едно евро. Валутата бе подкрепена от неочакваната новина, че БВП на Швейцария през четвъртото тримесечие е нараснал с 1% спрямо третото при прогнозиран от икономисти спад с 0.5 процента. Инфлацията е достигнала 2.4% годишно през февруари и е най-висока за последните 14 години. Просто защото поскъпването на франка не успява да компенсира скока на нефтените котировки и рекордно високите цени на хранителните продукти.
По оценка на Националната банка на Швейцария БВП ще се увеличи с около 2% през тази година след 2.5% ръст през миналата. По сметки на експерти от ОИСР най-високата скорост на растеж на швейцарската икономика, без да се качва инфлацията, е около 1.9 процента.
У нас междубанковият валутен пазар беше доста активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 1883 млн. евро (3682.6 млн. лева). Сделките с щатски долари заемаха 1.26% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във