Банкеръ Daily

Пари и пазари

Hyundai инвестира в европейско предприятие за зареждане на електромобили

Hyundai Kona Electric Car

IONITY, европейското съвместно предприятие за зареждане на електрически превозни средства на Volkswagen, BMW, Daimler и Ford съобщи, че южнокорейската Hyundai Motor става акционер в дружеството. Целта на IONITY е да инсталира 400 високоскоростни станции за зареждане на електрически автомобили в цяла Европа до края на следващата година. Досега предприятието е инсталирало 140 станции в 14 европейски държави, а други 50 са в процес на изграждане.

"Присъединяването на нови инвеститори в IONITY е ясен сигнал за доверие, показващ, че работата на нашата млада компания вече дава дивиденти", отбеляза главният изпълнителен директор на IONITY Майкъл Хаеш в изявление. Не бяха разкрити финансови подробности относно участието на Hyundai Motor. Съобщението идва дни преди Франкфуртското автошоу IAA, където устойчивото шофиране и електрическите автомобили ще заемат централно място. Volkswagen ще покаже електромобила си ID 3, Porsche електрическият си спортен автомобил Taycan, а Mercedes-Benz напълно електрическия си микробус. От 2021 г. електрическите автомобили на Kia и Hyundai ще бъдат оборудвани с 800 V системи за зареждане, за да приспособят максималната мощност на зареждане на IONITY от 350 kW. Клиентите ще могат да използват съоръженията на IONITY, които са оборудвани с възможности за цифрово плащане, за да намалят значително времето за таксуване и да улеснят пътуването на по-дълги разстояния.

"Участието ни в това съвместно предприятие потвърждава ангажимента на компанията ни за бъдеща електромобилност. Уверен съм, че нашата работа с IONITY ще отвори нова ера за зареждане с голяма мощност, при които зареждането ще бъде безпроблемно и по-лесно от това с гориво за нашите клиенти", подчерта изпълнителният директор на продуктовия отдел в Hyundai Motor Group Томас Схемер. През май тази година Hyundai Motor обяви партньорство с Rimac Automobili в Хърватия за разработването на високопроизводителни електрически автомобили. Компанията ще използва новото си партньорство, за да предостави на своите клиенти иновативен опит чрез подобрена електромобилност.

IONITY е съвместно предприятие, създадено през 2017 г. между BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company и Volkswagen Group с Porsche AG. Hyundai Motor Group ще получи равни дялове в IONITY като тези на партньорите учредители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във