Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хърватия ще продава миноритарни дялове в туристически компании

Звонимир Савич, специален икономически съветник на министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович.

Хърватското правителство ще започне през септември продажбата на миноритарни дялове в туристически компании. Миналата седмица Звонимир Савич, специален икономически съветник на министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, заяви, че до средата на следващата година правителството ще предложи за продажба своите миноритарни дялове в поне 90 компании на три етапа като част от подготовката за приемане на еврото.

"Продажбата на дялове е една от 19-те мерки, които Хърватия е подготвила и договорила с Европейската комисия, които трябва да изпълним, за да се подготвим за влизане в механизма на валутния курс, който предхожда влизането в еврозоната" , подчерта Савич, уточнявайки, че държавната собственост във всяка от компаниите, предвидени за продажба, не е по-голяма от 25%, а правителството контролира дяловете чрез центъра за преструктуриране и приватизация на предприятията CERP. Правителството на Хърватия подготвя продажбата на миноритарните си участия в 30 фирми през месец септември, като планира да проведе втори кръг от приватизации до края на 2019 г. и трета вълна в началото от 2020 г., съобщи SeeNews. На първата вълна правителството ще представи дялове за продажба в туристически компании като Arena Hospitality Group, FTB Tourism, Tankerska Plovidba, Laguna Novigrad и Maistra.

През юли хърватските власти обявиха намерението си да се присъединят към Европейския механизъм за обменни курсове II, известен като ERM II. Предприемайки първата официална стъпка към приемането на еврото, те поеха ангажимент да извършат приватизацията на държавните дялове в 90 местни компании като част от подготовката за влизането в еврозоната. Правителството на Хърватия се надява страната да се присъедини към ERM II след около година. Механизмът гарантира, че колебанията на валутните курсове между еврото и другите валути на Европейския съюз не нарушават икономическата стабилност в рамките на единния пазар като същевременно помага на държави извън еврозоната да се подготвят за присъединяването си към нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във