Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хърватия подписа валутен суап с ЕЦБ

Националната банка на Хърватия (НБХ) е подписала на 15 април споразумение за предпазна валутна суапова линия с Европейската централна банка. Тя ще позволи на хърватските централни банкери да купуват до 2 млрд. евро от европейските си колеги срещу хърватски куни. Договореният валутен суап ще е в сила до 31 декември 2020-а, като срокът би могъл да бъде удължаван.

В официално съобщение за медиите НБХ информира, че споразумението ще се активира "ако е необходимо" и добавя, че то ще позволи на институцията да осигури "допълнителна ликвидност в евро на хърватските финансови институции при нужда", без да се посяга на собствените валутни резерви на Хърватия. Към края на март те са били в размер на 17 млрд. евро. 

Въпреки че Хърватия се присъедини към Европейския съюз през 2013-а, тя е сред осемте страни-членки на общността, които все още са извън еврозоната, не е в борд и продължава да ползва собствената си валута. В момента тя се подготвя да влезе във валутния механизъм ERM II - първата крачка към блока на еврото. 

Ако съотношението на публичния дълг на Хърватия към БВП падне под 60% (в края на 2019-а то беше 73.2%), има надежда страната да стане член на еврозоната до 2024-а. Оптимизмът обаче може да се окаже преждевременен, защото не е ясно до каква степен плановете ще бъдат засегнати от пандемията от COVID-19, която се очаква да тласне Хърватия в дълбока рецесия. 

Световната банка прогнозира през миналата седмица, че хърватският БВП, който е силно зависим от туризма и от приходите от хотелски услуги, може да се свие с 6.2% през 2020-а заради масовите ограничения и забрани за  пътувания в Европа. На 14 април пък МВФ публикува собствена прогноза за 9% спад на БВП на Хърватия през 2020-а и последващ ръст с 4.9% през 2021-а. 

Междувременно, хърватската централна банка продължава да поддържа курса на националната валута в тесен диапазон между 7.4 и 7.6 куни за едно евро. През последните месеци хърватската куна започна да губи почва и НБХ интервенира пет пъти на паричния пазар през март, за да удържи стабилността на обменния курс на валутата. Тя похарчи 2.25 млрд. евро за покупка на куни от местните кредитори, за да не пусне паричната единица над 7.60 куни за едно евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във