Банкеръ Daily

Нобелова награда за икономика

Хърбърт Саймън печели Нобел за изследвания на процеса на вземане на решения

Хърбърт Саймън е с Нобелова награда за икономика през 1978 г. "за пионерни изследвания на процеса на вземане на решения в икономическите организации".

На днешния ден можем да си спомним за Хърбърт Саймън (Herbert A. Simon) - американски психолог, удостоен е с Нобелова награда за икономика през 1978 г. "за пионерни изследвания на процеса на вземане на решения в икономическите организации".

Хърбърт Саймън е първият неикономист, спечелил отличието (той има докторат по политология), но все пак неговото влияние в икономиката е известно.

Лауреатите по икономика, както и лауреатите на Нобелова награда за химия и физика, се избират от Кралската шведска академия на науките. Всяка година се номинират около 100 живи човека и след това комисия от петима до осмина човека правят своя избор относно победителите. Този избор се одобрява официално. По правило най-много трима човека могат да поделят наградата всяка година. Наградата се дава на официална церемония в Стокхолм заедно с 10 млн. шведски крони (около 2 млн. лева).
Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), накратко Нобелова награда за икономика, е награда, която се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в областта на икономиката и е смятана за една от най-престижните награди за икономически изследвания. Наградата е учредена през 1968 г. от Шведската банка (най-старата централна банка в света) в деня на нейната 300 годишнина.

Разпространеното название на наградата е още Нобелова награда за икономически науки или, по-точно, Паметна Нобелова награда за икономически науки.

Според Силвия Назар, автор на книгата "Красив ум", през февруари 1995 г. се взима решение наградата по икономика да се отнася за обществени науки, което разширява нейното присъждане в области като държавно право, психология и социология. Според нея също така, Комисията по награда за икономика се променя така, че да включва и двама не икономисти, докато преди това нейният състав е бил от петима икономисти. Все пак членовете на комисията към 2007 г. включват четирима икономисти от пет, и секретар на комисията неикономист.

Американецът Хърбърт Саймън е роден на 15 юни 1916 година в Милуоки в семейство на евреи. Като дете учи в държавно училище в Милуоки. През 1933-а се записва да учи в Чикагския университет, където следва хуманитарни науки и математика.

От 1939 до 1942 г. оглавява отдела за научни изследвания на Калифорнийския университет в Бъркли.

Приносите му в икономиката са свързани главно с вземане на решения на мениджърско (управленско) ниво. Той разглежда решението като йерархия от различни степени. От тези му изследвания става ясно, че е невъзможно решенията да се вземат с пълна достоверност. За тази своя теория получава Нобелова награда за икономика през 1978 одина.

Хърбърт Саймън умира на 9 февруари 2001  година в питсбърг на 84-годишна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във