Банкеръ Daily

Пари и пазари

Huawei увеличи нетната си печалба за 2018 година с 25 %

Нетната печалба на телекомуникационната компания Huawei през 2018 г. нараства с 25.1% на годишна база в сравнение с предходната година, достигайки стойност от приблизително 8.81 млрд. долара, съобщи ТАСС.

Приходите от продажби са се увеличили с 19.5% през отчетната година до 107.16 млрд. долара според финансовия отчет на компанията. За първи път по-голямата част от приходите на Huawei са за потребителски стоки - 48,4%.

"Компанията планира да инвестира около 2 милиарда юана (297.2 милиона долара) в бъдещето развитие на бизнеса", заяви председателят на Huawei Го Пин, цитиран от китайското издание на Penpai по време на пресконференция. Мениджърът не е уточнил времето на инвестиране, както и конкретни проекти.

Приходите на Huawei нарастват по-бързо от 2017 година, но въпреки това ръстът на печалбата на компанията продължава да бъде сравнително по-бавен. Huawei е изправен пред сериозен политически натиск, след като Вашингтон заяви, че използването на оборудването на марката създава риск за националната сигурност.

По-рано през тази седмица висш мениджър на компанията заяви, че кампанията на САЩ срещу Huawei оказва слабо влияние върху продажбите ѝ и че е малко вероятно много държави да се вслушат в призива на САЩ за забрана на оборудването ѝ. Компанията очаква приходите да нараснат до 125 млрд. долара през 2019 г., съобщи Bloomberg. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във