Банкеръ Daily

Пари и пазари

Huawei създаде най-бързия в света тренировъчен клъстер с изкуствен интелект

Китайската компания Huawei създаде най-бързата в света платформа за изкуствен интелект. Компанията съобщи новината за нейното пускане на пазара по време на годишната си конференция Huawei Connect Сonference в Шанхай. Новият продукт носи името Atlas 900 и е най-бързият в света тренировъчен клъстер с изкуствен интелект, който комбинира мощността на хиляди чипове Ascend и изпълнява задачи за секунди, които в миналото са отнемали месеци, отбеляза заместник председателят на компанията Ху Хоукун, цитиран от "Радио Китай".

"Бъдещето на изчислителната техника е масивен пазар на стойност над два трилиона щатски долара. Ще продължим да инвестираме със стратегия, която се фокусира върху четири ключови области. Ще прокараме границите на архитектурата, ще инвестираме в процесори за всички сценарии, ще поддържаме ясни бизнес граници и ще изградим отворена екосистема", допълни заместник председателят на Huawei. Atlas 900 има потенциал да бъде широко използван в научни изследвания и бизнес иновации, които изискват събиране и обработка на огромно количество данни, тъй като притежава голяма изчислителна мощност.

Atlas 900 е достъпен в Huawei Cloud като облачна услуга и глобалните клиенти, главно научни институти и университети, ще могат да тестват продукта, съобщи Ху Хоукун. Китайският технологичен гигант прогнозира, че в следващите пет години статистическите изчисления ще станат основни и изчисленията на база изкуствен интелект ще представляват повече от 80 на сто от цялата изчислителна мощност, използвана в световен мащаб. Само преди ден стана ясно, че Huawei планира да вложи 1.5 милиарда долара в програмата си за разработки през следващите пет години. Huawei Developer Program от 2015 г. до днес е подпомогнала повече от 1.3 милиона разработчици и 14 000 независими търговци на софтуер по целия свят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във