Банкеръ Daily

Пари и пазари

Huawei помага на Северна Корея да изгради безжична интернет мрежа

Китайският технологичен концерн Huawei, включен в черния списък на САЩ заради опасения за националната сигурност, е помагал през последните осем години на Северна Корея в разработването и поддържането на безжична мрежа в страната, съобщи "Вашингтон пост". Тази информация поставя въпросите дали Huawei е интегрирал устройства от американски компании в тази мрежи и ако е така, дали компанията е нарушила международните закони за износа и санкциите, за да предостави техника на Северна Корея.

Huawei си е партнирал с държавната китайска фирма Panda International Information Technology Co Ltd. по редица проекти в Северна Корея в продължение на най-малко осем години, твърдят анонимни източници пред "Вашингтон пост". Министерството на търговията на САЩ провежда открито разследване на отношенията между Huawei и Северна Корея, но засега няма доказателства, които да свързват публично двете страни. Huawei и Panda освободиха офиса си в Пхенян през първата половина на 2016 година.

"Huawei е напълно ангажирана да спазва всички приложими закони и разпоредби в страните и регионите, в които работим, включително всички закони и разпоредби за контрол на износа и санкции на ООН, САЩ и Европейския съюз", пише в изявление на компанията, в което Huawei заявява, че няма бизнес присъствие в Северна Корея.

Съединените щати поставиха Huawei в черен списък през май, като се позоваха на опасения за националната сигурност. Това доведе до забрана за американските компании да продават компоненти на Huawei без специални лицензи, която президентът Доналд Тръмп обеща да отмени. Ако новите твърдения, че китайската технологична компания е осъществявала бизнес със Северна Корея бъдат доказани, това би могло да доведе до нови санкции и забрани за Huawei.

Facebook logo
Бъдете с нас и във