Банкеръ Daily

Пари и пазари

Huawei отчете 23% ръст на приходите си за полугодието

Ръст на приходите за първата половина на годината с 23.2% отчете китайската компания Huawei Technologies спрямо същия период на миналата година, въпреки мощните атаки от страна на САЩ. Приходите на компанията за шестте месеца до юни са нараснали до стойност 58.28 млрд. долара, спрямо  51.5 млрд. долара през предходната година, показват финансовите резултати на Huawei.

Според анализатори, в помощ на сегашния ръст на приходите са се оказали силните продажби на смартфони и новите договори за 5G оборудване. Китайският производител посочва добрата основа, която компанията е поставила по-рано като причина за повишението на приходите. Председателят на Huawei Лиан Хуа заяви, че успехът им на този етап не означава, че няма да имат трудности занапред, тъй като санкциите на САЩ могат да повлияят на растежа на приходите на компанията в краткосрочен план. 

Веригата на доставки на смартфони и телекомуникационно оборудване на китайския производител бе прекъсната, след като попадна в черния списък на САЩ. Обвиненията на Вашингтон бяха, че оборудването на Huawei е опасно за националната сигурност, тъй като дава възможност на властите в Пекин да извършват шпионаж. Напрежението ескалира, когато през май американската администрация забрани на местните фирми да продават своите продукти на китайската компания. Санкциите бяха облекчени след срещата между президентите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин, които се споразумяха за подновяване на преговорите. 

Миналия месец основателят на Huawei Рен Женгфей заяви, че въздействието от черния списък е по-лошо от очакваното и може да коства 30 млрд. долара приходи на компанията през тази година, а през 2020 г. те да останат на нивата от 2018 г. в размер на приблизително 100 млрд. долара. Същевременно Huawei увеличи рязко пазарния си дял на смартфони в Китай до 38.2% през второто тримесечие на годината, като продажбите в страната заемат 64% от общите доставки на технологичния гигант през периода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във