Банкеръ Daily

Пари и пазари

Huawei: Черният списък на САЩ ще навреди на милиарди потребители

Решението на САЩ да постави Huawei в черен списък за търговия "създава опасен прецедент", който ще навреди на милиарди потребители. По време на пресконференция, директорът по правни въпроси от компанията Сун Лупина заяви, че търговската забрана също "директно ще навреди" на американските компании и ще засегне работни места.

Вашингтон наскоро добави Huawei към списък от компании, с които американските фирми не могат да търгуват, освен ако нямат лиценз. Забраната за търговия е част от по-широка битка между САЩ и Huawei. Вашингтон реши да блокира китайската компания, която е най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, поради създаването на проблеми, засягащи националната сигурност на страната.

От своя страна, Huawei многократно отрече твърденията, че употребата на продуктите й представлява риск за сигурността и заяви, че е независима от китайското правителство. "Политиците в САЩ използват силата на една цяла нация, за да преследват една частна компания," коментира Сун, цитиран от Би Би Си. Според него, решението да се постави Huawei в черния списък, ще има дългосрочни последици.

"Това решение заплашва да навреди на нашите клиенти в над 170 страни, на повече от три милиарда потребители, които използват продукти и услуги на Huawei по целия свят. Предотвратявайки възможността американските компании да правят бизнес с Huawei, правителството ще навреди директно на повече от 1200 американски компании. Това ще засегне десетки хиляди американски работни места," отбеляза Сун пред репортери. Той изтъкна, че правителството на САЩ не е предоставило доказателства, които да показват, че Huawei е заплаха за сигурността, а само спекулации.

Китайски технологичен гигант Huawei подаде иск в Източния окръжен съд в Тексас, САЩ, оспорващ конституционността на закона, който ограничава продажбите на негово телекомуникационно оборудване в САЩ. Изслушването по подадения иск пред Източния окръжен Тексаски съд е насрочено за 19-и септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във