Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Хуавей" обяви собствена операционна система

"Хуавей" представи новата си, базирана на Linux операционна система. Тя се нарича Harmony OS и е в отговор на поставянето на китайския технологичен гигант през месец май в черния списък на Съединените щати. Тези действия от страна на САЩ създадоха заплаха за компанията в бъдеще да продължава да използва операционната система Android на Google на своите смартфони.

Собствената операционна система на "Хуавей" Harmony OS ще бъде с отворен код и ще използва микрокернел, т.е. минимален размер на софтуера, необходим за една операционна система като всички файлове и системи ще бъдат заключени. По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан, "Хуавей" заяви, че нейната операционна система може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, подчертаха от компанията.

"Хуавей" също така обяви и намерението си да създаде споделена екосистема, при която разработчиците да не трябва да адаптират техните Apps приложения към различни устройства, а това да става автоматично. Технологичният гигант представи и компилатор, поддържащ всички програмни езици и повишаващ производителността с 60%. Операционната система Harmony OS също така позволява съвместимост с изкуствен интелект и може да се използва, както на персонални компютри, така и на други устройства.

Работата по създаването на Harmony OS започна преди две години. "Хуавей" съобщи, че първата версия на операционната система ще бъде пусната в експлоатация на 10 август, а новите версии ще бъдат налични през 2020 и 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във