Банкеръ Daily

Пари и пазари

HP отхвърли офертата за придобиване от Xerox за 33,5 млрд. долара

Бордът на директорите на една от най-големите световни корпорации в сферата на информационните технологии Hewlett-Packard (HP) единодушно отхвърли оферта за придобиване от Xerox Holdings Corporation, съобщава CNN. В позицията се посочва, че офертата от 33,5 млрд. долара „значително подценява“ стойността на компанията и не е в най-добрия интерес за акционерите.

Главният изпълнителен директор на HP - Енрике Лорес и председателят Чип Берг, подчертаха пред Xerox, че сделката ще остави комбинираната компания с "големи размери на дълга". Но те също така заявиха, че признават "потенциалните ползи" от консолидацията, като предлагат двете фирми да продължат с преговорите. „Ние сме отворени да проучим дали има стойност, която да бъде създадена за акционерите на HP чрез потенциална комбинация с Xerox“, написаха Лорес и Берг. "Въпреки това обаче, както вече споделихме, имаме основни въпроси, които трябва да бъдат обсъдени."

Xerox предложи да плати 22 долара за акция на HP, съставена от 17 долара в брой и 0,137 от собствените си акции - за всяка акция на HP. Компанията Xerox се оценява на 8,5 млрд. долара, така че интересът й да придобие по-голям конкурент като HP беше неочакван. Очертавайки предложението, шефът на Xerox Джон Висентин предположи, че може да доведе до спестяване на разходи за 2 милиарда долара годишно.

Но Лорес и Берг поставиха под въпрос достойнствата на предложението, посочвайки, че Xerox е отчела спад на приходите от 10,2 млрд. долара до 9,2 млрд. долара на годишна база, което е повдигнало "значителни въпроси по отношение на траекторията на бизнеса и бъдещите перспективи.“ Сега те търсят „съществена ангажираност от страна на Xerox и достъп до информация за проверка на компанията“, за да преценят евентуалната възможност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във