Банкеръ Daily

Пари и пазари

HP, Dell, Microsoft и Amazon прехвърлят производството си извън Китай

Водещи световни производители на компютърна техника, сред които HP, Dell, Microsoft и Amazon, планират да прехвърлят значителна част от производството си извън Китай, предаде Nikkei.

Въпреки постигнатото примирие между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака плановете на технологичните компании за преструктуриране на производствените бази не са се променили. Освен негативните последици от търговските войни причина за това решение са и нарастващите разходи за труд и недостигът на персонал в Китай.

HP и Dell, които съвместно контролират около 40% от пазара, искат да прехвърлят извън Китай до 30% от производството на преносими компютри и дори обмислят създаването на нова верига за доставки в Тайван или Тайланд. Microsoft, Google, Amazon, Sony и Nintendo обмислят да преместят производството на някои от технологичните си продукти, сред които са игралните конзоли и говорители, от Китай. Dell вече стартира пилотно производство на преносими компютри в Тайван, Виетнам и Филипините. Amazon и Nintendo разглеждат Виетнам като алтернатива на Китай, докато Microsoft обмисля дестинации като Тайланд и Индонезия за прехвърляне на производствената дейност.

Quanta Computer, Foxconn Technology и Inventec вече са прехвърлили продукцията си от Китай в Тайван, Мексико и Чехия, за да избегнат допълнителни тарифи и да намалят опасенията на клиентите си, свързани с евентуални претенции на САЩ за потенциални заплахи, свързани с националната сигурност.

Наскоро Apple също поиска от партньорите си да оценят разходите за прехвърляне на между 15% и 30% от производството си от Китай към страните от Югоизточна Азия. Компанията смята, че рисковете от силна зависимост от китайските фабрики са твърде големи и продължават да нарастват, поради влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай, затова предприе тези ответни мерки. Според Nikkei, Виетнам или Индия могат да бъдат ключови производители на iPhone, след като американската компания вече започна производството на своите по-евтини смартфони в Индия. Към момента повече от 90% от продуктите на Apple се сглобяват в Китай. Приблизително 5 милиона работни места в Китай зависят от производството на Apple в страната, а самата компания има около 10 000 директни служители там.

Наскоро представители на Foxconn съобщиха, че около 25% от поръчките за производство на iPhone се извършват извън Китай, поради което нуждите на американския пазар могат да бъдат задоволени без никакви специални последствия за американските потребители. В отговор на изявлението на президента на САЩ за въвеждане на мита за китайските продукти на стойност още 300 млрд. долара Foxconn заяви, че разполага с достатъчно възможности за прехвърляне на продукция извън Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във