Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хотели у нас могат да последват фалита на "Томас Кук"

Хотелите у нас, работещи с фалиралия британски туроператор "Томас Кук", са изложени под най-голям риск от изпадане в несъстоятелност. Опасност за транспортните компании и туристическите агенции по-скоро няма, но не е невъзможно да има фалити и сред тях. Това каза Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма, пред  Bloomberg TV. 

Гостът коментира причините за фалита на Астрал Холидейз - първият в туристическия сектор у нас, последвал този на "Томас Кук". 

„Едва ли фалитът на Thomas Cook e бил единствената причина за този на Астрал Холидейз. Най-вероятно компанията не е могла да направи нужната трансформация, която се изисква от конвенционалния бизнес“.

Според Занков обявяването на несъстоятелност на българското дружество няма да има имиджови щети върху страната. Бизнесът обаче трябва да бъде по-адаптивен и да предлага услуги, които се търсят от самите потребители.

„Идеята е компаниите да предлагат продукти, които реално са конкурентни и мотивират потребителите да резервират през туроператор. Това обикновено са пътувания, които включват по-специфична логистика и изискват определена експертиза“.

Към момента първоначалните оценки на Института за анализи и оценки в туризма относно влиянието на фалита на "Томас Кук" у нас остават непроменени, стана ясно още от изказването на Занков.

Според данните туристическият сектор у нас може да претърпи загуби за 100 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във