Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хонконгските богаташи изнасят златото си от града

Изнервени от новия закон за сигурността и от санкциите на Вашингтон, заможните от Хонконг изпращат все по-голяма част от златните си наличности зад граница - предимно в Сингаур и Швейцария, споделят дилъри на жълтия метал. Инвеститори от частния сектор са прехвърлили около 10% от физическото си злато извън територията през последните 12 месеца, твърди Джошуа Ротбарт - шеф на J Rotbart & Co. - регистриран в Хонконг златен дилър, който предоставя и хранилища за скъпоценната суровина.  

Тенденцията е започнала преди година по време на антиправителствените протести в града и се е засилила след приемането на спорния закон, защото инвеститорите се страхуват от несигурността и от евентуалното нарушаване на правата им. 

Проправителствените политици твърдят, че законът за сигурността е насочен срещу тероризма, подронването на авторитета на институциите, сепаратизма и чуждестранното влияние. Целта му е да спре протестите и да възстанови стабилността на територията. 

Критиците му обаче се безпокоят, че мерките обезсилват обещанията за правна и политическа автономия на Хонконг за срок от 50 години след като през 1997-а Великобритания го върна на Китай. Правната норма позволява на Пекин да съди заподозрени нарушители на континента в специални случаи, което, според юристи, саботира правната преграда между двете юрисдикции. 

"Множество клиенти вече възприемат Хонконг като по-рискова от други юрисдикции", посочва господин Ротбарт. Сходно е мнението и на Ронан Манли - анализатор на скъпоценни метали в компанията от Сингапур BullionStar. Той коментира, че "инвеститорите прехвърлят злато от Хонконг в Сингапур, защото не обичат рискове и несигурност" и са разтревожени за "стабилността и правораздаването". Манли добавя, че "в съзнанието на собствениците на злато тези опасения се разрастват до страх за сигурността на златните им активи и дори на правата им на собственост".

Китай е най-големият потребител на жълтия метал в света, но съществуват ограничения за износа му. Това прави Хонконг доста по-удобна локация за съхранение на злато за международните инвеститори и китайските богаташи. Територията служи и като канал за златните потоци към континентален Китай. 

По оценка на експерти от бранша, хонконгските инвеститори купуват злато в синхрон с движенията на международния пазар, а не като застраховка срещу опасенията, че фиксираният курс на хонконгския към щатския долар няма да издържи и ще бъде отменен. Господин Ротбарт също смята, че в случая политическият риск не е основната движеща сила за износа на скъпоценната суровина. Но все пак множество собственици на злато от континентален Китай вече не виждат особена разлика между условията за съхранението му на територията и на континента, поради което го прехвърлят зад граница.     

Съществува и сериозно безпокойство от растящата престъпност в Хонконг, доказал в миналото своята безопасност. Кражбите са нараснали с 47% през първото полугодие на 2020-а - от 786 през миналата година до 1156 през тази. 

В обедната търговия на 10 август златото с незабавна доставка се разменяше срещу 2034 щ. долара за тройунция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във