Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хонконгската борса се отказа от закупуването на Лондонската фондова борса

Хонконгската борса (HKEX) официално се отказа от офертата си на стойност 37 милиарда долара за Лондонската фондова борса (LSE), информира Ройтерс. Изненадващ бе ходът от миналия месец, след като британската борса отхвърли офертата за поглъщане от борсата в Хонконг на стойност 36,6 млрд. долара. Придобиването щеше да доведе до създаването на мощен борсов оператор на стойност 70 млрд. долара.

В публикация изпълнителният директор на HKEX Чарлз Ли отбеляза, че в стратегическото сливане на двата бизнеса би създало водеща световна група за пазарна инфраструктура. "Въпреки огромния обем от дискусии с регулатори и акционери, нивото на ангажираност от страна на LSE ни накара да заключим, че продължаващият стремеж към комбинация на двата бизнеса няма да е в най-добрия интерес на нашите собствени акционери", подчерта той.

Групата на Лондонската фондова борса притежава и Миланската борса и Russell Index в САЩ. Тя посочи стратегически причини за отхвърляне на предложението от страна на Хонконг. Една от възможните е загрижеността на Великобритания относно възможността китайското правителство да повлияе на един от бастионите на глобалния капитализъм, посочват от MarketWatch.

Facebook logo
Бъдете с нас и във