Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хонконг наддава за Лондонската борса

Хонконгската фондова борса - Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), предложи "спонтанно" 36.6 млрд. щ. долара за  Лондонското фондово тържище (LSE). Неочакваната оферта е смел акт, който би поставил на карта сливането на английската борса с Refinitive - бившото поделение за финансов софтуер и анализ на риска на "Томсън Ройтерс". Както е известно, на 1 август ръководството на LSE потвърди, че е договорило покупката на Refinitive за 27 млрд. щ. долара - сделка, която би превърнала комбинираната структура в мощен играч на световния борсов и информационен пазар и сериозен конкурент на империята за финансови данни на Майкъл Блумбърг.

LSE увери, че не се е отказала от придобиването на Refinitive въпреки трудностите, които произтичат от офертата на Хонконг, която англичаните определят като "неочаквана, предварителна и прекалено условна". Бордът на британското тържище обеща да обмисли предложението и по-късно да направи официално изявление.

Сделката за поглъщането на Refinitive ще позволи на LSE да навлезе в областта на финансовите данни - доста по-сигурно бъдеще от междуконтиненталната комбинация на двата борсови оператори. За HKEX залагането на Лондон като финансов център след BREXIT обещава база извън все по-недружелюбния политически климат у дома. 

В резюме, предложението на HKEX е, както следва : 2045 пенса плюс 2.495 новоемитирани акции на хонгонската борса за всяка акция на LSE. Това оценява всяка книга на британското тържище на 8361 пенса. Пазарната оценка на английската борса се повиши с 4.2% - до 7088 пенса на акция на 11 септември, след съобщението за офертата. Главният изпълнителен директор на HKEX - Чарлз Ли, сподели в официалното си изявление за пресата, че от много месеци обмисля "амбициозна и далновидна" сделка за едно от най-големите европейски тържища.

Поглъщането на Refinitive е залог за бъдеще, доминирано от потока от данни - печеливша карта в опитите на LSE да разшири световното си присъствие. Евентуален пакт HKEX-LSE би сложил край на покупката на Refinitive и би "родил" глобална търговска сила с борси за акции, финансови производни и суровини, както и клирингови къщи на два континента. Евентуален успех на HKEX ще развали и сметките на хеджинговия фонд "Блекстоун груп", който е част от групата, придобила мажоритарен дял в Refinitive през 2018-а, за удвояване на вложението му при успешно приключване на сделката на LSE.

Европейските борсови оператори постигнаха доста по-силни финансови резултати от по-широкия пазар през тази година. Акциите на LSE скочиха със 77%, на Euronext NV - с 38% и на Deutsche Boerse - с 30 процента.

И HKEX и LSE проявиха завидна активност през последните години. Англичаните обаче не успяха да се слеят с германската "Дойче бьорзе" по политически причини. Хонконгското тържище пък погълна през 2012-а Лондонската метална борса срещу 1.4 млрд. паунда (1.73 млрд. щ. долара). Този път обаче офертата е натоварена с изключително много политика и би се натъкнала на множество регулаторни препятствия, защото може да се сметне за поглъщане от Китай. В изявление по темата за телевизия "Блумбърг" британският министър по бизнес въпросите Андреа Лийдсъм заяви, че британският кабинет ще гледа под лупа всяко съдружие между двете борси.

HKEX е създадена през 2000 г. в резултат на сливането на хонконгските борси за акции и финансови деривативи. LSE има тривековна история и бизнесът й обхваща най-голямата в света клирингова къща за финансови производни LCH, "доставчикът" на индекса FTSE Russell, европейската платформа за търговия на акции Turquoise и италианската Вorsa Italia.

Facebook logo
Бъдете с нас и във