Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Хювефарма" се прицели в пазарна оценка до 4.5 млрд. евро

Фармацевтичната компания на Кирил Домусчиев "Хювефарма" ще търси пазарна оценка до 4.5 млрд. евро при първичното публично предлагане на акции на борсата в Амстердам. Компанията е определила ценови диапазон на акциите между 20,00 евро и 25,75 евро за акция. Оферти ще се приемат до 30 юни, като се очаква цената да бъдат фиксирани на 1 юли.

"Хювефарма" ще опита да пласира около 15 милиона новоиздадени акции в сделката. След първи юли се очаква втора продажба на акции - едноличният акционер на компанията, регистрираната в България "Адванс пропъртис", ще продаде около 11,1 милиона съществуващи акции. Така чрез първото предлагане "Хювефарма" иска да събере 300 млн. евро от инвеститори, а чрез вторничното между 221 и 285 млн. евро. Πpи cилeн интepec oт cтpaнa нa инвecтитopитe, фиpмaтa щe пpeдлoжи и дoпълнитeлнo 15% oт aĸциитe нa втopичния пaзap, т.e. oщe oĸoлo 3.5 млн. цeнни ĸнижa. Aĸo и тe бъдaт зaĸyпeни, тoвa щe дoнece oщe мeждy 70 и 90 млн. eвpo

Фармацевтичната компания заяви, че възнамерява да използва приходите от предлагането, за да финансира и ускори растежа на капиталовите си разходи, както и да намали задълженията си, които към 31 декември 2020 г. възлизат на 474 милиона евро.

На 14 юни за първи път се разбра, че "Хювефарма" планира да събере 300 млн. евро от продажба на новоиздадени акции на фондовата борса в Амстердам. За целта компанията назначи JPMorgan AG, BNP Paribas и Citigroup за съвместни глобални координатори на емисията. ING Bank и UniCredit също действат като съвместни търговци на книжата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във