Банкеръ Daily

Пари и пазари

„Хийтроу“ и „Гетуик“ с рекорден брой пътници

През двете лондонски летища „Хийтроу“ и „Гетуик“ са преминали рекорден брой пътници през 2014 година, съобщават световните агенции. Първото е обслужило общо 73.4 млн. души, а второто – 38 млн. пасажери.

Летище „Гетуик“ се намира на 5 км северно от центъра на Кроули, и на около 47 км южно от центъра на Лондон. Познато в миналото като летище „Лондон Гетуик“, то е второто по големина, а и по брой на пътници, международно летище в Обединеното Кралство след Хийтроу. „Гетуик“ е водещото в Европа за директни полети и е предпочитано от чартърните авиокомпании. Разполага с два терминала. От тях има полети до десетки дестинации из Европа, Азия, Америка и Африка. В България самолети от „Гетуик“ пристигат на летищата в София, Бургас и сезонно във Варна.

„Гетуик“ е база за AerLingus, British Airways, EasyJet, FlyBe и Virgin Atlantic, както и за чартърните авиокомпании Monarch Airlines, Thomas Cook Airlines и Thomson Airways. Летището е уникално с това, че обслужва и трите вида авиокомпании – редовни, нискобюджетни и чартърни.

„Гетуик“ е най-натовареното, разполагащо само с една писта, летище на света и седмото най- натоварено международно летище в света. Около 90 авиокомпании оперират от двата терминала на "Гетуик", предлагащи около 200 дестинации. Нискобюджетната авиокомпания EasyJet предлага директен полет от София до „Гетуик“.

Летище „Хийтроу“ в лондонския район Хилингдън, е най-натовареното летище във Великобритания и четвъртото в света по големина на пътнически трафик, като по този критерии е на първо място в Европейския съюз. То е разположено на 22 км западно от центъра на английската столица Лондон и е едно от седемте летища, които обслужват града. Има две успоредни писти, простиращи се от изток на запад, и пет терминала. Терминал 3 обслужва Singapore Airlines, Emirates и Quantas, а Терминал 4, построен през 1986г., и наскоро реновиран, обслужва 45 авиокомпании. Най-новият от тях, Терминал 5, осветен от кралица Елизабет II, е официално открит през март 2008 г. и е база за полети на британските авиолинии.

Летище „Хийтроу“ обслужва над 90 авиокомпании до 170 дестинации по цял свят. То е основната точка на опериране за самолетите на BMI, British Airways и Virgin Atlantic Airways.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във