Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ХЕНРИ ПОЛСЪН ЩЯЛ ДА РАЗПОЗНАЕ ГЪВКАВИЯ ЮАН

Федералният резерв остави без промяна - 5.25%, основната лихва на САЩ на поредното съвещание на паричния комитет на 20 септември, като се мотивира с намалелия натиск от цените на енергията като причина за евентуално успокояване на инфлацията. Все пак централните банкери не са изключили този фактор от потенциалните опасности, които дебнат страната. Двусмисленото послание на Федералния резерв възобнови спекулациите, че основният щатски лихвен процент няма да се променя до края на годината.
Повод за подобно поведение дават и последните фундаментални показатели на Съединените щати. Производствените цени през август са се увеличили с 0.1% при прогнозиран ръст от 0.3 процента. Жилищният пазар е продължил да се охлажда, като е отчетен августовски спад и на новите строежи и на подадените заявки за разрешителни за бъдещи сгради.
В хода на официалното си посещение в Китай финансовият министър на САЩ Хенри Полсън отново заяви подкрепата си за силен долар с цена, определена от валутните пазари. По повод на китайската валута той коментира, че ще разпознае гъвкавия юан, когато го види. Китайската парична единица продължи да поскъпва и през тази седмица, след като управителят на Народната банка Чу Ксияочуан отбеляза, че Пекин постепенно се движи към по-гъвкав обменен курс. Той оцени посещението на щатския финансов министър като много важно събитие за двустранните отношения между Китай и САЩ. Полсън, който е посещавал Китай 70 пъти преди да поеме поста, ще се опита да разшири дебата с китайските си колеги извън валутните курсове по посока на прекрояването на икономиката и пазарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във