Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Хеликоптер ще хвърля пари над Япония*

Марк Мобиус

"Бенк ъф Джъпен" може да прибегне до директно финансиране на компании и индивиди още през идния месец, прогнозира Марк Мобиус. Осемдесетгодишният инвестиционен корифей - председател на инвестиционната група "Темпелтън имърджинг маркетс", обяснява какво най-вероятно ще предприемат централните банки срещу хилавия икономически растеж. Той посочва, че традиционните мерки за по-щедра парична политика подтикват хората да спестяват вместо да харчат или да вземат пари назаем. А тази реакция, в комбинация със силната йена, ще принуди управителя на "Бенк ъф Джъпен" - Харухико Курода, да прибегне до политика, която упорито продължава да отхвърля.

Централните банкери "наводняват" вече осем години икономиките си с парични стимули. Това започна след избухването на световната финансова криза през 2008-а. Резултатът е, че цените на активите (включително на борсовите индекси, в които Мобиус инвестира) скочиха. Но не се получи стабилен икономически подем.

Въвеждането на отрицателни депозитни лихви в Япония пък бе посрещнато с котировки от около 100 йени за един щатски долар, с падащи цени на акциите на местните фирми. Стигна се и до линеещи банкови печалби.

Тези плачевни последствия подтикват все повече инвеститори да се връщат към политиката на т. нар. "хеликоптерни" пари. Този неконвенционален монетарен подход може да се приложи под няколко форми. Най-простата е да бъдат напечатани пари и те да бъдат дадени директно на домакинствата с надеждата, че те ще ги похарчат. Сред другите варианти е прякото финансиране на държавните разходи или предоставяне на средства директно на компаниите.

Мобиус, който следи внимателно японското стопанство заради търговските си връзки с развиващите се пазари в Азия, в чиито активи инвестира "Темпелтън груп", смята, че Курода ще подходи много внимателно към "хеликоптерната" парична политика заради вероятните странични ефекти от нея. Мобиус смята, че Токио ще изчака японската валута да поскъпне до 90 йени за един щатски долар, преди да предприеме конкретни действия. А тази котировка едва ли ще се забави, доколкото Федералният резерв ще маневрира много внимателно с лихвите и едва ли ще ги повиши в близко бъдеще.

Курода вече разпореди да се проучат ефектите от провежданата от "Бенк ъф Джъпен" политика на отрицателни лихвени проценти в комбинация с програма по покупка на дългови книжа, които са буквално символични. Резултатите от проучването ще са готови през септември. Но и без тях се вижда, че негативните депозитни лихви не успяват да отслабят йената. А облигациите, които японските централни банкери купуват, вече са на привършване. Въпреки това Курода не спира да повтаря, че няма да хвърля пари от хеликоптер. Защото това е забранено от действащите закони в страната. 

Истинската причина, според Мобиус, обаче е ,че тази политика може да доведе до мощен ръст на инфлацията и да повдигне неудобните въпроси доколко увеличението на данъчните приходи е ефикасно в държава, чийто национален дълг е около 250% от нейния БВП.

Независимо какво ще предприеме Курода, той и шефовете на другите големи централни банки досега не успяват да докажат правотата на теориите си. Друг е въпросът, че техните правителства изобщо не ги подкрепят с необходимите реформи, които биха улеснили хората да правят бизнес, да наемат и уволняват персонал и да вървят напред.

 

Бел. ред. - Става въпрос за екстравагантната стратегия, предложена през 1969-а от Нобеловия лауреат Милтън Фридман за предоставяне на кеш на икономиката по възможно най-директния начин, заобикаляйки посредниците, включително и банките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във