Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хаосът плъзна и към борсите за метали

Завод за цинк в Челябинск

Военният конфликт между Русия и Украйна продължава да увеличава несигурността в доставките на най-важните борсови стоки и материали, което повишава цените, помпа допълнителна инфлация и качва вторично котировките на суровините. 

Складовите резерви на най-важните за световната индустрия метали са намалели до критично ниски равнища, защото рекордно високите цени на енергията в Европа ограничават производството, а войната застрашава руския внос.

Запасите от алуминий, мед, никел и цинк - четири от основните метални контракти, които се търгуват на Лондонската метална борса (LME) - са паднали със 70% през последната година, след като търговци и едри потребители посегнаха складовите наличности.

Напоследък тази тенденция е особено видима при цинка. На 12 април цените му скочиха с 2.8%, "удариха" най-високата котировка за последните 16 години - почти 4400 щ. долара за тон, и приключиха търговската си сесия на 4376 долара за тон.

От началото на април, наличните запаси от цинк на LME (количествата метал, които все още не са определени да напуснат някой от борсовите складове) са паднали с почти 60 000 тона и са достигнали до най-ниското ниво от две години насам - малко над 45 000 тона.

По оценка на експерти от бранша, причина за тази редукция са

растящите цени на природния газ и на енергията.

През последните няколко месеца спираловидно катерещите се енергийни разходи са принудили едри търговци и производители като "Гленкор", "Трафигура" и "Норск хидро" да намалят производството на губещите пещи за цинк и алуминий. И, за да изпълняват договорните си задължения, някои от тези компании посегнаха на запасите в и извън системата на LME.

"Сегашните цени на енергията могат да предзвикат нови изключвания на топилни мощности, като в краткосрочен план подобни решения са много по-вероятни за цинка отколкото за алуминия", отбелязва анализаторът на "Моргън Стенли" - Мариус ван Страатен. Основнията му са, че е много по-лесно да се коригира оперативните степени на пещите за цинк.  

Спадът на цинковите резерви идва в доста критичен момент за лондонското тържище, което през март

бе принудено да прекрати за седмица търговията на никел

заради ценови скок от 250% в рамките на 24 часа. 

Ниските складови наличности могат да допринесат за ценови скокове на LME, защото търговци и производители бързат да закрият късите си позиции като купуват обратно сключените контракти, вместо да изпратят регистрираните парчета метал от борсовите хранилища.   

По оценка на анализатори от бранша, последните данни за бившите складове на лондонското тържище не намаляват вероятността от нови ценови експлозии. С изключение на индустриалната мед, алуминиевите наличности са редуцирани с 29% на месечна база - до 218 000 тона, а цинковите са редуцирани с 28% - до едва 15 000 тона.

При това, производствените съкращения не са единствената причина за спазмите на пазарите на метали.

Голяма тревога будят санкциите срещу Москва, които

могат да нарушат доставките на мед и никел от Русия.

"Голдмън Сакс" отбелязва, че промишлената мед "се движи като сомнамбул" към пълно изчерпване на резервите. През тази година банкерите очакват недостиг от 375 000 тона - двойно повече от предишната им прогноза и напълно достатъчно, за да изпразни складовите наличности до декември.

Благородните метали също се бунтуват. - КАРТИНКА № 340007

Паладият увеличи печалбите си след като борсите в Чикаго и Лондон отрязаха в края на миналата седмица достъпа на две държавни руски рафинерии и засилиха опасенията от нарушения на доставките от ключовия производител на материала. Русия произвежда около 40% от прясно добития паладий, който се използва в катализаторите на автомобилите.  

Анализатори на "Моргън Стенли" предупреждават за "краткосрочен ликвиден недостиг на пазара за незабавна доставка", защото на двете борси се търгуват големи количества платина и паладия, а изолираните руски компании са важни доставчици на тържищата. Междувременно, борсата в Осака също планира да последва примера на отвъдокеанските си партньори и, ако това се случи, ливидният натиск ще се засили и цените ще се повишат. 

Паладият поскъпна в началото на седмицата до 2450.90 щ. долара за тройунция, с което печалбата му от началото на годината достигна 29 процента. На 12 април търговската сесия приключи с котировка от 2400.59 долара за тройунция.

Водещи производители на паладий и родий прогнозират, че цените на двата редки метала ще вървят нагоре най-малко поне още четири-пет години, главно - заради липсата на сериозни инвестиции за нови доставки. Което означава охлаждане и на ентусиазма за опазване на околната среда, тъй като тези суровини са ключови за производството на автомобилни катализатори.

Експертите очакват промяна на баланса на доставките на металите с пренасочване на европейските потребители към Южна Африка. 

Инфлационен бум подгони нагоре цените на златото

Жълтият метал се устреми отново към 2000 щ. долара за тройунция след новината, че годишната инфлация в САЩ е скочила до 8.5% през март - най-високата стойност от 1981-а. Основен принос за ценовия скок имат горивата, като бензинът е поскъпнал с 18.3% на годишна база.

Златото за незабавна доставка се търгуваше за почти 1974 щ. доара за тройунция в обедните часове на 13 април, а златните фючърски контракти с доставка през юни - за грубо 1979 долара за тройунция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във