Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хакери от западно разузнаване са следили акаунти в Yandex

Хакери, работещи за западни разузнавателни агенции, са проникнали в руската търсачка Yandex в края на 2018 г. В опит да шпионират потребителски акаунти, те са използвали злонамерния софтуер Regin, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Yandex Иля Грабовски призна за атаката, но отказа да предостави допълнителни подробности. "Тази атака беше открита на много ранен етап от екипа по сигурността на Yandex. Тя беше напълно неутрализирана, преди да нанесена щета," отбеляза Грабовски пред Ройтерс. От компанията поясиха, че отговорът на техния екип за сигурност гарантира, че никакви потребителски данни не са компрометирани от хакерската атака.

Търсачката Yandex, популярна като "руския Google" има над 108 милиона потребители месечно в Русия. Според източниците съобщили за пробива, хакерите са търсили техническа информация, която разкрива как Yandex удостоверява потребителските акаунти, а не са целели разрушаване или кражба на интелектуална собственост. С тези данни хакерът би могъл да се представи за потребител на Yandex и да получи достъп до личните съобщения на потребителя.

Софтуерът Regin се използва от Алианса за споделяне на разузнавателни данни Five Eyes, който обединява САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Службите за разузнаване в тези страни към момента отказват коментар по темата. Злонамереният софтуер Regin беше идентифициран като инструмент на Five Eyes през 2014 г. след разкритията на бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън. Доклад на The Intercept, изготвен в партньорство с холандски и белгийски вестник, свързва по-ранна версия на Regin с хакването на белгийския телеком Belgacom през 2013 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във