Банкеръ Daily

Пари и пазари

Хакери от Северна Корея са откраднали 2 млрд. долара от банки и криптоборси

Северна Корея е генерирала приблизително 2 милиарда долара за своята оръжейна програма за масово унищожаване, използвайки „широко разпространени и все по-сложни“ кибератаки за кражба от банки и борси за криптовалута, според конфиденциален доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Пхенян също така „продължава да подобрява своите ядрени и ракетни програми, въпреки че не е проведен ядрен тест или изстрелване на ICBM (междуконтинентална балистична ракета)“, се казва в доклада, изнесен пред Комитета за санкции на Северна Корея и изготвен от независими експерти, наблюдаващи ситуацията през последните шест месеца.

Севернокорейската мисия към Организацията на обединените нации не отговори на искането за коментар по доклада, който бе внесен в Съвета за сигурност през миналата седмица.

Според експертите, Северна Корея „използва киберпространството, за да започне все по-сложни атаки, чрез които да открадне средства от финансови институции и борси за криптовалута, с цел да генерира доход.“ Те също използваха киберпространството за изпиране на откраднатите пари, се казва в доклада.

„Кибер участниците на Корейската народно-демократична република (КНДР), много от които работят под ръководството на Генералното бюро за разузнаване, събират пари за своите програми за ОМУ (оръжия за масово унищожение), като общата сума на приходите до момента се изчислява на до два милиарда щатски долара“, се подчертава още в доклада. Генералното бюро за разузнаване е главната севернокорейска военна разузнавателна агенция.

Експертите посочиха, че са разследвали „най-малко 35 случая за атаки на финансови институции и борси за криптовалута, с цел печалба на чуждестранна валута в около 17 държави".

Експертите от ООН смятат, че атаките на Северна Корея срещу борси за криптовалути позволяват „да се генерират приходи по начини, трудни за проследяване, тъй като правителствата имат слаб контрол и липсва регулация, подобна на тази в банковия сектор".

Съветът за сигурност на ООН единодушно налага санкции срещу Северна Корея от 2006 г. в опит да ограничи финансирането на програмите за ядрени и балистични ракети в Пхенян. Съветът забрани износа, включително въглища, желязо, олово, текстил и морски дарове, и ограничи вноса на суров нефт и рафинирани нефтопродукти.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна три пъти с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, последният път през юни, когато за първи път щатски президент стъпи на севернокорейска земя в демилитаризираната зона между двете Кореи. Двамата се съгласиха да възобновят преговорите за прекратяване на ядрената програма на Пхенян.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във